Zbiroh. To jsou muzea, rozhledny, ale i hrady a zámky v blízkém okolí

17. prosinec 2023, 10:37
Zbiroh. To jsou muzea, rozhledny, ale i hrady a zámky v blízkém okolí

Město Zbiroh se nachází v Plzeňském kraji, na rozhraní chráněných krajinných oblastí Křivoklátsko a Brdy. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1230.

 

Za historií do místních muzeí

Muzeum J. V. Sládka vás naláká na své stálé expozice představující nábytek a zařízení z pražského bytu, bohaté dokumenty zachycující Sládkovo dětství, rodiště, sociální poměry v kraji, studia, literární začátky, pobyt v Americe, básnickou a překladatelskou činnost a rodinný život tohoto pána. Městské muzeum se v současné době nalézá v přízemí budovy Sládkova muzea. Stálá expozice zachycuje vývoj železářství a cechů provozovaných na Zbirožsku nebo zaniklé cvočkařské řemeslo. Součástí muzea je také bohatá knihovna. Muzeum požární ochrany vám zas představí jedinečné historické exponáty související s činností hasičů od poloviny 18. století až po třicátá léta 20. století.

Kraj plný rozhleden

V tomto půvabném kraji plné přírody se nachází mnoho rozhleden, rozličných výšek a tvarů. Rozhledna na vrchu Děd, je vysoká 12 m a má podobu hradní věže. Osmadvacetimetrová ocelová věž Kotel zas vzdáleně připomíná pražský Petřín. Dřevěná jehlanová věž s dubovým točitým schodištěm zvaná Máminka je 33 metrů vysoká. Rozhledna Na Vrchách je jednou z prvních rozhleden v okolí, byla postavena roku 2013. A rozhledna Biskoupky připomíná železnou trojnožku, dosahuje výšky 13 metrů.

Hrady a zámky v okolí

V zámku Zbiroh vám obohatí mysl na komentované prohlídce, protáhnou tělo v lanovém parku a nasytí pupík v místní krčmě. V původní hradní části spatříte nejstarší samostatně stojící hlásnou věž v Čechách, naleznete zde vůbec nejhlubší studnu v Evropě a spatříte tu jednu z nejstarších hradních kaplí u nás. A to jsou pořádná lákadla. Dalšími zajímavými blízkým zámky je zámek Hořovice a klasicistní lovecký zámek Kozel z 18. století. Nejznámějším hradem poblíž je bezesporu Karlštejn. Oblíbeným souhradím jsou bráškové Točník a Žebrák. Hradů v okolí je mnoho, stačí si jen vybrat, na který se vydáte, nedaleko najdtete také Krašov, Křivoklát, Libštejn či Radyni.

Na své si přijdou malí i velcí

Další zajímavostí ve městě je orientační hra místního infocentra, HLEDAČKA ZBIROŽSKÁ SOKOLOVNA a dál po stopách zbirožské manufakturní a továrenské výroby, ta ve vás vzbudí dětskou hravost a minimálně si ji užijí vaše děti.

 

Zámek Zbiroh. Foto: ©Kkatryna, Licence Wikimedia Commons

Akce ve Zbirohu a okolí