Zámek Blatná

12. březen 2024, 21:06
Zámek Blatná

Že ho odněkud znáte? No aby ne. Dejte se na chvíli zavřít do hladomorny a spolu s princem si zanotujete, „miluju a maluju…“ Nebo se podobně jako on protáhněte na žebříku v mučírně. Na hlavním schodišti se pak staňte svědky vyhlášení války, která skončí stejně rychle, jak začala. Projděte se empírovým, barokním nebo loveckým salonkem, které daly tvář princezniným komnatám a zámeckým síním. Zastavte se u spektakulárních nástěnných maleb a vzpomeňte si na Kokošku, který u nich četl udělení mi-mi-mi-milosti. A ve finále si v rodinné galerii vyzkoušejte, jaké to je kout pikle jako dva proradní rádcové. Už víte? Zámek Blatná si zahrál v jedné z nejslavnějších českých pohádek Šíleně smutná princezna a ve spoustě dalších filmů.

Dnešní zámecký soubor Blatná patří nesporně mezi stavebně-historicky nejhodnotnější a architektonicky nejvýznamnější památky svého druhu u nás. Svou dlouhou historií, svébytnou architekturou ve vzácně dochovaném prostředí parků a vodních ploch i současným stavem se řadí ke klenotům mezi hradními komplexy. Vedle Švihova a Červené Lhoty je jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel v České republice.

Po roce 1991 se panství vrátilo do rukou rodiny Hildprandtových, konkrétně manželky Bedřicha Hildprandta (zemřel v roce 1981 v Německu) Cornelie a jejich dvou dcer Josefiny a Jany. Současní majitelé se intenzivně zabývají jeho obnovou a zpřístupněním pro návštěvníky.

Současný zámek nabízí 5 prohlídkových tras. Zámecký park s rozlohou 42 ha patří k nejpůvabnějším místům v regionu. Veřejnosti je celoročně přístupný denně od 6 do 20 hodin (vstup je zpoplatněn). Užít si v něm můžete nejen pobyt v krásné přírodě, ale i společnost velkého stáda kontaktních a velmi společenských daňků.

Zámek Blatná

adresa: Na Příkopech 320, 388 01 Blatná
e-mail: [email protected]
telefon: 383 422 934, 734 651 505

www.zamek-blatna.cz

6.10.2024, 15:00 – 16:00
Ahoj broučkové, máme tady nové představení Pojď si hrát! Opět se setkáte s panem Doremi, Honzíkem a samozřejmě... více