Zámek a hrad Bečov nad Teplou skrývá vzácný klenot, relikviář svatého Maura

22. listopad 2023, 9:19
Zámek a hrad Bečov nad Teplou skrývá vzácný klenot, relikviář svatého Maura

Zámek a hrad Bečov nad Teplou je jednou z nejvyhledávanějších památek v Karlovarském kraji. Bečov nad Teplou je hrad a zámek ve stejnojmenném městě jižně od Karlových Varů. 

Tento unikátní historický areál s gotickým hradem, renesančním palácem a barokním zámkem je velkým turistickým lákadlem. Hned vedle zámku Bečov se na vysoké skále tyčí neméně významný gotický hrad. Hrad Bečov nad Teplou byl založen začátkem 14. století rodem pánů z Oseka. Pod hradem stojící zámek je z 18. století a má původní renesanční jádro. Hrad je spolu s přilehlým zámkem chráněn jako kulturní památka a od roku 1995 jako národní kulturní památka.

Zámek nabízí několik stálých okruhů

Prohlídkový okruh Zámecké interiéry prochází všemi podlažími barokního zámku. Velkoformátový model hradu a zámku Bečov pomůže v orientaci a zároveň usnadňuje pochopení stavebního vývoje tohoto rozsáhlého areálu. Trasa prochází jednotlivými salony, ale nejkrásnější jsou autentické prostory knihovny a kaple.

V hradním komplexu ze 13. století a zámku z 18. století se kromě krásných zámeckých interiérů ukrývá také unikátní relikviář svatého Maura, který je považovaný za památku evropského významu a zároveň je jednou z významných šperkařských památek, nejstarší použité diamanty pro jeho výzdobu pocházejí z 2. století. V muzejně-galerijní expozici vám bude představena tato vzácná románská zlatnická památka, která má nevyčíslitelnou hodnotu. Jedná se o druhou nejvýznamnější památku tohoto druhu v Čechách, hned po korunovačních klenotech. Relikviář svatého Maura si můžete nerušeně prohlédnout a poté vám v doprovodné expozici představí dějiny tohoto skvostu. V relikviáři spočívají ostatky svatého Jana Křtitele, svatého Maura, svatého Timoteje i svatého Apolináře.

Hrad a zámek Bečov vám a vašim dětem poskytne prohlídku ušitou na míru. K využití je zde dětský koutek se skluzavkou nebo cvičná archeologická lokalita. Při návštěvě vás potěší rozlehlá botanická zahrada, stezka zaměřená na skalní vegetaci či volně přístupné lodičky na rybníku.