Výlet na hrad Křivoklát, jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých králů

5. říjen 2023, 21:45
Výlet na hrad Křivoklát, jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých králů

Hrad Křivoklát se nachází v blízkosti městyse Křivoklát, které leží zhruba 20 km západně od Prahy. Je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých králů, jehož podobu utvářeli Přemyslovci, Lucemburkové i Jagellonci a i proto je známý svou bohatou historií a také polohou v krásné malebné krajině středních Čech.

Něco málo z historie hradu Křivoklát

Hrad Křivoklát byl postaven ve 12. století za vlády Přemysla Otakara II., v té době byl využíván jako lovecký hrad. Po staletí sem přijížděli králové i členové významných šlechtických rodů za hony a odpočinkem. Vladislav Jagellonský nechal hrad přestavět ve stylu jagellonské gotiky a ten se tak stal jedním z nejpřepychovějších panovnických rezidencí ve střední Evropě. Jednu dobu zde byly uschovány korunovační klenoty.

Co můžete vidět na Křivoklátě

Při vstupu na I. nádvoří na vás dýchne krása starobylých budov. Naleznete tu obchůdky nabízející různé zboží, které vám udělá radost a může být i originálním dárkem pro vaše nejbližší. Vyhledávanou aktivitou je zážitková hra Kelleyho žalář v temných a tajemných prostorách věže Huderky.

Mezi nejzajímavější části hradu se řadí věž s loveckými sbírkami, zmiňovaná věž Huderka s černou kuchyní, sály s expozicí gotického malířského a sochařského umění, nebo vězení a mučírna s mučícími nástroji. Jedinečná je také rozsáhlá Fürstenberská knihovna.

Prohlídkové trasy hradu

V rámci prohlídkového okruhu si užijete putování od časů středověku až do 20. století. Prohlídková trasa Hradní paláce vás provede II. hradním nádvořím, Stříbrnicí, Augustovým vězením a další částí vězení a hladomorny. Dále si prohlédnete kapli, Rytířský sál s expozicí Bible Václava IV., Královský sál, knihovny, obrazárny, místnosti věnované osobnosti Filipíny Welserové a hradního fürstenberského muzea. Součástí prohlídky je i okruh gotického paláce. Prohlídkový okruh Na hradby a velká věž můžete absolvovat bez průvodce. Zahrnuje prohlídku hradeb a expozici ve velké věži, spojenou s vyhlídkou do okolí hradu.

Hrad Křivoklát patří mezi oblíbená místa filmařů

Hrad Křivoklát jste mohli mnohokrát spatřit na televizních obrazovkách či stříbrných plátnech. Natáčely se zde pohádky Anděl Páně a Třetí princ, filmy Tři veteráni a Bathory či také hollywoodské velkofilmy Wanted a Kletba bratří Grimmů. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči, jestli je hrad tak krásný jako ve filmu.

Hrad Křivoklát

adresa: Křivoklát 47, Křivoklát, 270 23
telefon: +420 313 558 440
e-mail: [email protected]

www.krivoklat.cz

Akce na hradě Křivoklát

18.5.2024, 8:00 – 16:00
Netradiční spojení sportu a historického prostředí. více