Město Olešnice na Moravě. Za modrotiskem i do Muzea strašidel

20. listopad 2023, 13:22
Město Olešnice na Moravě. Za modrotiskem i do Muzea strašidel

V městečku Olešnici se nachází několik míst, za kterými se stojí vypravit na vycházku. Jsou to většinou místa spojená určitými historickými etapami v dějinách Olešnice. Lidé za sebou zanechali některé stavby, které je připomínají dodnes.

Všimneme si některých staveb, které nás zaujmou na první pohled: kostel sv. Vavřince na náměstí, Olešnický pivovar, evangelický kostel, kostel sv. Mikuláše a katolický hřbitov, kulturní dům (Sokolovna), výroba modrotisku, dřevenice na Horním Vejpusku, Hlouškův mlýn, Staré divadlo (nejstarší kamenné divadlo na Moravě), lesopark Skalky nebo stará ledárna s Muzeem strašidel.

Olešnický modrotisk

V Olešnici se kromě historických budov a míst spojených s historií obce dochovalo dodnes jedno z řemesel, už v minulosti považované za umělecké. Jedná se o ruční tisk různých vzorů na plátno. Olešnice byla v minulosti místem pěstování lnu a jen v málokteré chalupě nebyl dřevěný stav, na kterém by se netkalo plátno. Je pochopitelné, že tu museli být i barvíři. Výroba modrotisku se traduje až do 17. století. Po celá staletí bylo používáno přírodního barviva indiga. Tisk se prováděl na plátno ručně přitlačením formy namočené do barvy odpuzující hmoty (tiskařský pop) a pak se plátno obarvilo. Přepráním plátna se jednak odstranil pop, jednak přebytečná barva. Formy byly desky z tvrdého dřeva vybraných stromů (např. hrušeň, švestka) a do nich byl nabit měděný plech či drát, který tvořil různé vzory. Strojový tisk v továrnách znamenal konec ručnímu tisku plátna, a tak je olešnický modrotisk výrobou velice vzácnou a nevídanou. Dílna u Danzingerů , která se nachází proti kulturnímu domu, používá dodnes forem i receptur předávaných z generaci na generaci přes 160 let.

Olešnické muzeum strašidel

Sklepení bývalé ledárny, kde se od zimy do letních měsíců uchovával led pro řezníky a olešnický pivovar. Bylo postaveno pod bývalým hřbitovem na počátku 19. století. Od poloviny 20. století nebylo využíváno. Nové využití našlo sklepení otevřením muzea pověstí Olešnicka v r. 2003. Autorem pověstí ve vyprávění je PaedDr. Zdeněk Peša, autorem figurín strašidel a postav Mgr. Blanka Kudová.

Muzeum najdete na náměstí Míru proti radnici č. p. 20, pod kostelem.
OTEVŘENO KVĚTEN - ZÁŘÍ v době od 9,00 - 16,00 hod. denně.
Muzeum provozuje infocentrum v budově radnice, kde zakoupíte vstupenky..

Stálá výstava obrazů a muzeum historických vozidel rodiny Hamerských v Olešnici

V roce 2010 otevřelo město Olešnice stálou výstavu historických vozidel a obrazů rodiny Hamerských. Expozice vznikla jako součást projektu modernizace kulturních zařízení podpořeného dotačně ROP Jihovýchod.

Najdete jej na náměstí Míru v domě č.p. 25 pod kostelem a radnicí.
OTEVŘENO KVĚTEN - ZÁŘÍ v době od 9,00 - 16,00 HOD. denně kromě pondělí
Muzeum provozuje CK Věra Krejčí.

Exponáty jsou ve vlastnictví rodiny Hamerských. Obrazy - převážně krajinářská tvorba z Olešnicka jsou dílem pana Karla Hamerského - bývalého učitele olešnické hospodářské školy. Jeho syn Petr pak svůj um zasvětil historickým vozidlům československé výroby. Automobily a motocykly nejen sbírá, ale i ve své dílně uvádí do původní podoby, aby udělal radost nejen sobě, ale dnes hlavně návštěvníkům muzea.

Muzeum s audiovizuálním průvodcem navštěvují nejen odborníci, ale především všichni ti, kdo ve dnes historických vozidlech jezdili, aby je ukázali svým vnoučkům.

Těšíme se na Vaši návštěvu a k inspiraci nahlédnutí na fotografie J.Horáka.

Ski areál Olešnice na Moravě

  • sjezdovka o délce 500 m s převýšením 100 m
  • vlek EPV 300 osob./hod.
  • vlek DOUBLE 1200 osob/hod.
  • dětský koutek
  • dětský lyžařský kolotoč Sun Kid
  • dětský vlek zdarma
  • večerní lyžování (lyžujeme nepřetržitě)
  • lyžařská škola pro děti i dospělé
  • snowboard park
  • půjčovna a servis lyží
  • umělé zasněžování sněžnými děly SUFAG
  • každodenní údržba rolbou PRINOTH
  • občerstvení v hospůdce U Caesara
  • neplacené stále udržované parkoviště

Provozní doba

Po - Pá 09:00 - 21:00 hod
So - Ne 08:00 - 21:00 hod

www.ski-areal.cz.

Město Olešnice na Moravě

adresa: náměstí Míru 20, 679 74 Olešnice
telefon: +420 516 463 108
email: [email protected]

www.olesnice.cz

Akce v Olešnici a okolí