Město Mikulov

12. říjen 2023, 9:19
Město Mikulov

Město Mikulov se nachází v Jihomoravském kraji, v okrese Břeclav a leží 50 km jihovýchodně od Brna. Toto starobylé město s mnoha pamětihodnostmi, položené na úpatí bělostných Pavlovských vrchů, je atraktivním turistickým cílem. Je součástí turistické destinace Pálava a lednicko-valtický areál.

První historické písemné zmínky o Mikulově pocházejí z roku 1173. Mikulov byl po dlouhá staletí sídlem mocných šlechtických rodů – Liechtensteinů a Dietrichsteinů.Ti učinili z Mikulova významné duchovní centrum, středisko moravských Židů a město zaslíbené novokřtěncům (habánům). Největšího významu dosáhl Mikulov počátkem 17. století za éry Františka kardinála Dietrichsteina.

Mikulov a jeho okolí patří také k tradičním vinařským centrům.

Město nabízí ideální kombinaci atraktivní nabídky a služeb pro pořádání kongresů, prezentací, firemních a společenských akcí. Možnost zajištění pestrých doprovodných programů a dobrá nabídka kongresových služeb dělá Mikulov jedním z nejvíce oblíbených kongresových míst na jižní Moravě.

Dostupnost

Možností, jak se do Mikulova dopravit je mnoho: autem, autobusem, vlakem a díky rozsáhlé síti cyklostezek také na kole. Možnost kombinovat dopravu zvyšuje atraktivitu Mikulova. K největším přednostem Mikulovska patří mimo jiné možnost spojení výletů za poznáním s aktivní relaxací.
Málokterá přírodní oblast Vám nabízí tolik možností k aktivnímu pobytu v přírodě jako právě Mikulov a okolí. Celé území je propojeno značenými turistickými trasami, cyklotrasami a cyklostezkami, které Vás dovedou až do Dolnorakouského regionu.

Příroda a aktivní pobyt

K nejznámější a nejnavštěvovanějším místům patří Pavlovské vrchy, které jsou ze všech stran obklopené úrodnými vinicemi. CHKO Pálava byla v roce 1986 zapsána na listinu biosférických rezervací pod patronací UNESCO.

Další přírodní zajímavostí je vrch Turold s Jeskyněmi na Turoldu s unikátní krasovou výzdobou. Naučná stezka touto přírodní rezervací i podzemí nabízejí mnoho zajímavých informací z oblasti geologie, mineralogie a i ze života osmi druhů netopýrů, kteří jeskyně obývají.

Krásný pohled na město Vám nabídne Svatý kopeček. Pro bohatý výskyt chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů bylo jeho území vyhlášeno za přírodní rezervaci. Na vrchol Svatého kopečku až k poutnímu kaple sv. Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu vás zavede křížová cesta.

Mezi další dominanty města Mikulov patří bývalá Kozí hrádek, dvoupatrová dělostřelecká věž s ochozem, prolomená střílnami. Lokalita je volně přístupným odpočinkovým centrem.

Památky

Hlavní dominantou města je barokní zámek, dnešní sídlo Regionálního muzea v Mikulově, kde naleznete mnoho zajímavých expozic. Velmi zajímavá je také stálá vinařská expozice Víno napříč staletími, kde se dozvíte mimo jiné zajímavosti z historie tradičního vinařství i podrobnosti o pěstování vinné révy. V zámeckém sklepení pak můžete spatřit pozoruhodný obří sud s úctyhodným objemem 101 400 litrů.

Historické centrum Mikulova je prohlášeno městskou památkovou rezervací. Pozornost zasluhují také kanovnické domy, radnice, kašna se sochou Pomony či barokní trojiční sloup – sousoší Nejsvětější Trojice. Na náměstí nepřehlédnete renesanční sgrafitový dům U rytířů a Dietrichsteinskou hrobku – původní kostel sv. Anny z roku 1623, později přestavěný na rodinnou hrobku, kde je nyní uloženo 45 rakví s příslušníky rodu Dietrichsteinů.

V Mikulově můžete vidět také církevní památky: pravoslavný kostel sv. Mikuláše, . kostel sv. Jana Křtitele s působivou monumentální barokní nástropní freskou od F. A. Maulbertsche, kostel sv. Václava se čtyřpatrovou renesanční věží.

Ve městě naleznete také významné židovské památky. Mikulov byl v období středověku významným centrem židovské kultury. S židovskou historií se seznámíte při procházce Naučnou stezkou židovskou čtvrtí (dnešní Husova ulice), jejíž součástí je synagoga, mikve – rituální lázeň a unikátní židovský hřbitov s více než 4 000 stojícími náhrobky.

Kultura a zábava

Mikulov bývá často označované město kultury. V průběhu roku zde probíhají tyto významné akce: Velikonoční Mikulov, Slavnosti města Mikulov, Svatomartinský Mikulov, Vánoční Mikulov, Dny židovské kultury, Kytarový festival, Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“, festival Národů Podyjí s kulinářskými specialitami, festival pěveckých sborů Kampanila a mnohé další kulturní akce spojené s folklorem a vínem. Nejvýznamnější akcí na Mikulovsku je tradiční Pálavské vinobraní, které přiláká každoročně několik desítek tisíc turistů. Probíhá vždy druhý víkend v září a nabízí pestrý program pro všechny věkové kategorie. Kulturní rok bývá zakončen Vánocemi pod radnicí s řemeslnou tržnicí.
Přesné informace o kulturní dění naleznete v kulturním kalendáři umístěném na: www.mikulov.cz, informace k největší kulturní akci, Pálavskému vinobraní, naleznete na webu www.palavske-vinobrani.cz

Vinařství

Mikulov a jeho okolí patří k tradičním vinařským centrům. Klima, různorodost půd i pestrost poloh mikulovské vinařské podoblasti s vápencovými svahy Pálavy ovlivňují nezaměnitelný charakter místních vín. Daří se tu především bílým odrůdám, jako je Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé. Výbornou kvalitou tu vynikají i Chardonnay, Rulandské bílé či Veltlínské zelené. Pokud patříte k příznivcům zdravého životního stylu, jistě oceníte možnost spojení degustace vína s pohybem v nádherné přírodě v okolí Pálavy. Při návštěvě Mikulovska nezapomeňte navštívit některý z místních sklípků, kde Vás vinaři rádi naučí, jak vínu rozumět, jak ho pít či uskladnit. Tyto znalosti však můžete získat jen vlastním praktickým cvičením při ochutnávce vín různých odrůd.

 

Město Mikulov

adresa: Městský úřad Mikulov, Náměstí 1, 692 20 Mikulov

telefon: +420 519 444 555
e-mail: [email protected]
www.mikulov.cz

Akce v Mikulově a okolí

4.4.2024, 18:30 – 23:59
Honza Silný - Nepál: Sám až pod střechu světa   více
10.5.2024, 19:00 – 23:59
Operní recitál tenora Martina Vrby pod názvem "IL MONDO". více
14.5.2024, 19:00 – 23:59
Nejznámější slovenská stand-up komička SIMONA navštíví se svým stand-up Comedy Speciálem také Mikulov!   více
28.6.2024, 19:00 – 23:59
Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který... více
12.7.2024, 19:00 – 23:59
Světová show ABBA SYMPHONIC míří do Mikulova! Zažijte večer plný těch největších hitů legendární skupiny ABBA spolu... více
20.7.2024, 19:00 – 22:00
Dovezeme léto až k vám domů! Hromada zábavy, skvělé jídlo, drinky a kapela Mirai, jak jste ji nezažili.Takový bude MIRAI SUMMER FEST... více
20.7.2024, 19:30 – 23:59
Letní koncert, který oslaví ROK ČESKÉ HUDBY 2024 tvorbou W. A. Mozarta, B. Smetany, A. Dvořáka, ale i tvorbou populárních autorů jako K.... více
20.7.2024, 19:30 – 23:59
Přijďte si užít koncert!  více
23.8.2024, 17:00 – 19:00
Slade, bezpochyby jedna z nejznámějších britských kapel, se v příštím roce vrátí do Česka! Diváky v Praze a... více
23.8.2024, 17:00 – 23:59
Slade, bezpochyby jedna z nejznámějších britských kapel, se v příštím roce vrátí do Česka! Tuzemské fanoušky potěší a... více
24.8.2024, 17:00 – 19:00
Nejpopulárnější česká zpěvačka odehraje velký letní open air koncert v Mikulově! více