Navštivte Alšovu jihočeskou galerii, jednu z nejvýznamnějších institucí svého druhu v České republice

10. říjen 2023, 13:18
Navštivte Alšovu jihočeskou galerii, jednu z nejvýznamnějších institucí svého druhu v České republice

Alšovu jihočeskou galerii naleznete ve městě Hluboká nad Vltavou, které se nachází v Jihočeském kraji, jen 9 kilometrů severně od Českých Budějovic. Hlavní sídlo galerie se nachází v Zámecké jízdárně, která je součástí zámku Hluboká. Je to oblíbené místo pro milovníky umění a historie, kteří chtějí prozkoumat kulturní bohatství Jihočeského kraje.

V Alšově jihočeské galerii jsou vystavována umělecká díla od 13. století až po současnou tvorbu. Galerie funguje od roku 1953 a jak již samotný název napovídá, nese své jméno po slavném jihočeském rodákovi, malíři a ilustrátorovi Mikoláši Alši. Od roku 1956 je hlavním sídlem galerie neogotická jízdárna zámku Hluboká, sloužící pro prezentaci stálé expozice a hlavních, převážně letních, výstavních projektů.

Výstavy a expozice Alšovy jihočeské galerie

Výstava Nic není věčné je výběrem ze stálých sochařských sbírek Alšovy jihočeské galerie. Výstava představuje divákovi českou plastiku 19. a 20. století zaměřenou na figuru, ovšem ozvláštněnou o organické motivy, ze kterých samotná figura vychází či odkazuje na jistou jinou fyzičnost. Zároveň skrze ustálený motiv figury reflektuje výstava vývoj českého sochařství. Naleznete ji ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích.

Stálá expozice Mezinárodního muzea keramiky Bechyně s názvem Současnost tradice nabídne návštěvníkům dlouho očekávaný náhled do bohatých depozitárních sbírek keramiky Alšovy jihočeské galerie. Prezentuje se zde výběr toho nejlepšího ze sbírek, a to vždy se svým patřičným protipólem, se snahou obsáhnout monumentální sochy, drobné plastiky, užitkovou keramiku, reliéfy, figury i portréty.

Kromě stálých výstav prezentuje galerie také několik krátkodobých.

Alšova jihočeská galerie

adresa: Hluboká nad Vltavou 144, 373 41 Hluboká nad Vltavou
telefon:
+420 387 967 041, +420 387 967 120
e-mail: [email protected]

www.ajg.cz

4.2.2024 – 12.5.2024, 23:59
Alšova jihočeská galerie zahajuje výstavní sezonu 2024 v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou projektem „Oko za oko, zub... více