AJG roste, na Hluboké chystá unikátní výstavní projekt

Strom je v kulturních dějinách všudypřítomný, protože je mimo jiné mimořádně účinným nositelem lidského obsahu. Málokterý jiný přírodní element byl v umění zvolen jako projekční plocha pro člověka častěji než strom.

Cena vstupenky: od 23 Kč
AJG roste, na Hluboké chystá unikátní výstavní projekt
  • Adresa:
    Zámecká jízdárna 144
    Hluboká nad Vltavou 373 41

Se stromy se ztotožňujeme a jako partneři v dialogu nás tyto organismy provázejí celou kulturní historií. Strom, jak má tematizovat i výstava v Alšově jihočeské galerii na Hluboké, je i dnes symbolem života. V současné klimatické krizi antropocénu je plicní funkce rostlin pro naši planetu tak silně tematizována, že v příštích desetiletích můžeme dokonce očekávat častější výskyt tématu stromu ve veřejném prostoru.

Výstava v Alšově jihočeské galerii konceptuálně vychází z velké prezentace tématu v Rakouské galerii Belvedere ve Vídni (23. 9. 2022 – 8. 1. 2023), se kterou AJG na pokračování tohoto ambiciózního projektu spolupracuje. Výstava v rozsáhlých prostorách Zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou se řídí stejným principem jako její původní varianta ve Vídni, a to představit strom v umění jako nepřehlédnutelný vizuální znak, který je však v závislosti na jeho použití sdělován uchopitelně modelovým způsobem.

Stejně jako je strom dynamickým organismem, i tato výstava se oproti té původní změní a ukáže nové perspektivy z nevyčerpatelného rezervoáru umění, tedy i celý tento výstavní projekt se vyvíjí, roste a problematizuje bytostně důležitý aspekt našeho života a přežití. Let It GROW Again!

Kurátorem výstavního projektu je slovenský teoretik umění a kunsthistorik Miroslav Haľák, který v současnosti působí v rakouském muzeu umění Belvedere.

Hlavním partnerem výstavy je Skupina ČEZ.
Výstava je pro návštěvníky přístupná od 9. 6. do 10. 11. 2024, denně, 9:00 – 18:00.
Alšova jihočeská galerie, Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou 144, 373 41 Hluboká nad Vltavou

Andries Cornelis Lens, Přeměna Apula v olivovník, kolem 1765
malba, plátno / painting, canvas, 100 × 118 cm, Kunsthistorisches Museum Wien, Gemäldegalerie, © KHM-Museumsverband  

Emilie Mediz-Pelikan, Kvetoucí kaštany, 1900
olej, plátno / oil, canvas, 132 × 184 cm, Belvedere, Wien, Foto / Photo: Johannes Stoll / Belvedere, Wien

Curt Stenvert, Rok dítěte je pryč!!!, 1983
dětské kolo, pilový kotouč, dvě motyky / children’s bicycle, circular saw blade, two hoes, 85 × 50 × 130 cm, Belvedere, Wien, dar z osobního vlastnictví / donation from private ownership, Foto / Photo: Belvedere, Wien

Klemens Brosch, Studie stromu na Dunaji, 1926
olej, plátno, karton / oil, canvas, cardboard, 44 × 33 cm, Belvedere, Wien, Foto / Photo: Johannes Stoll / Belvedere, Wien

Honoré Daumier, Sancho Panza odpočívající pod stromem, kolem 1860/1870
olej, plátno / oil, canvas, 100 × 81,5 cm, Belvedere, Wien, Foto / Photo: Johannes Stoll / Belvedere, Wien