Výherní automaty už si v Praze nezahrajete

16. únor 2024, 15:52
Výherní automaty už si v Praze nezahrajete

V Praze vstoupil v platnost začátkem února zákaz výherních automatů, což je důsledek opatření přijatého už v roce 2020. Městská rada hlavního města rozhodla zakázat veškeré technické hazardní hry, včetně výherních automatů, a to i v zařízeních s licencí. Ačkoli byly automaty v provozu ještě v prosinci, od ledna tohoto roku probíhá jejich odstraňování, a ke konci ledna byly některé stále na místě.

Podle informací Úřadu pro regulaci hazardních her zákaz oficiálně nabyl účinnosti 1. ledna, což znamená, že herny již nemohou legálně nabízet hru na automatech. Toto opatření se týká pouze kamenných automatů, online sloty zůstávají v Praze dostupné. Nicméně, stejná vyhláška, která vedla k zákazu automatů, také aktualizuje regulace pro online hazardní hry.

Změna, která nastala začátkem roku 2024, nyní klasifikuje všechny weby bez licence, které jsou v zemi přístupné, jako nelegální. Tento krok má významný dopad na provozovatele her a hráče. S odstraněním automatů z kamenných provozoven se hráči mohou obrátit k online platformám pro své herní potřeby. Otázka, zda se hráči přesunou k hraní online výherních automatů nebo zda vyhledají herní možnosti v jiných městech, zůstává otevřená.

P. Malý z Casino Recenze uvedl, že zkušenosti z jiných zemí a měst v České republice, kde došlo k podobným zákazům, ukazují různé výsledky. V některých případech hráči skutečně přešli k online hraní, zatímco v jiných případech hledali alternativní možnosti v blízkosti města. V případě, že se zájemci o hrací automaty přesunou online, je třeba, aby vybírali pouze taková internetová kasina, která mají licenci od Ministerstva ČR.

Tento vývoj nese určitě řadu důležitých ponaučení pro český hazardní trh. Především je důležité sledovat adaptabilitu hráčů a provozovatelů na změny v regulaci. Dále, zvýšený zájem o online hazardní hry může podnítit další inovace a rozvoj v tomto sektoru, což by mohlo přinést nové příležitosti pro růst trhu. Nakonec, účinná regulace a dohled nad trhem jsou klíčové pro zajištění bezpečného a férového herního prostředí pro všechny účastníky.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let!