Víc než kostel! Oslavte s námi v dubnu 40 let Atria Žižkov

25. březen 2024, 12:46
Víc než kostel! Oslavte s námi v dubnu 40 let Atria Žižkov

Atrium Žižkov vstupuje do svých nejlepších let a nesmíte u toho chybět! Kulturní oáza v srdci Žižkova slaví v dubnu 40 let od vzniku a zve na výstavu, prohlídky a koncerty.

Narozeninový program odstartuje 2. 4. vernisáž expozice Víc než kostel – Čtyřicet let zasvěceno umění, která přiblíží návštěvníkům jak historii místa, tak plány do budoucna.

V sobotu 6. 4. proběhne komunitní oslava. Dorazte na netradiční prohlídku umění se sochařem Pavlem Karousem, sérii minikoncertů na nečekaných místech, workshop v galerii a storytelling pro děti s hercem Justinem Svobodou. Atriu k čtyřicátinám popřejí i promotéři Heartnoize, kteří na víkend 13.–14. 4. pozvali švédsko-íránskou skladatelku Shidu Shahabi a švédsko-dánskou kapelu BITOI. Oslavy završí 26. 4. koncert klasické hudby z cyklu Atrium má Vážný zájem, který je proslulý domácí atmosférou a pestrou hudební dramaturgií.

Atrium Žižkov je kulturní centrum, které připravuje program zaměřující se na hudbu, umění a komunitní akce. Budova ale ne vždy žila koncerty a výstavami. Atrium je původně barokní morový kostel z 1719 roku, ve kterém probíhaly bohoslužby až do roku 1842. Poté byl vyprázdněn, časem se proměnil ve skladiště a po několika neúspěšných pokusech o záchranu se dočkal rekonstrukce v 70. letech minulého století.

Jako koncertní a výstavní síň bylo Atrium otevřeno 2. dubna 1984 roku. Od té doby se zde pořádá pestrý program, který objevíte na atriumzizkov.cz.