Umění pro svobodu! Výstava v ulicích Prahy ukazuje pohled studentů na 30 let od pádu komunismu

17. září 2019, 12:57
Umění pro svobodu! Výstava v ulicích Prahy ukazuje pohled studentů na 30 let od pádu komunismu

Reklamní citylighty jako venkovní studentská galerie. Pražané a návštěvníci hlavního města si mohou nyní přímo v ulicích prohlédnout umělecká díla desítky studentů tří uměleckých škol, která vyjadřují jejich pohled na 30 let svobody Československa, respektive České republiky. Vystavená díla vzešla ze soutěže pořádané školami AVU, AMU a UMPRUM spolu se spolkem Díky, že můžem. Autoři svá díla osobně představí 18. září na vernisáži na střeše budovy Radosti na Žižkově.

Desítka mladých umělců dostala díky projektu příležitost ukázat své práce mimo prostory galerií. Většina současné výtvarné tvorby směřuje do galerijních prostor, umělecké využití městského mobiliáře je spíše výjimkou. Výstava tak vedle samotné prezentace vybraných děl otevírá otázku umění ve veřejném prostoru, jež je nyní v drtivě většině poskytován komerčním sdělením. Navíc, kde jinde by mělo být téma oslav svobody, než v ulicích,” vysvětluje výběr netradičního prostoru pro představení děl Oskar Rejchrt, člen spolku Díky, že můžem, který připravuje letos již šestý ročník oslav 17. listopadu na Národní třídě s názvem Korzo Národní.

Nevšední prezentace je navíc podtržena rozšířenou realitou. Ta dokáže jednotlivá díla rozhýbat přímo v mobilních telefonech pozorovatelů poté, co si stáhnou aplikaci Festival svobody od vývojáře Synetech.

Do soutěže s názvem 30 let svobody v umění se přihlásily čtyři desítky studentů napříč školami a fakultami. Návrhy tak čítaly grafiky i fotografie, abstrakce i díla velmi konkrétní. Rozmanité jsou i pocity, které díla vyvolávají - některé podtrhují důvody k oslavám, jiné hodnotí třicet let od pádu komunistického režimu spíše kriticky.

Jsem rád, že žijeme v době, kdy se můžeme svobodně vyjadřovat a vím, jak důležité je na to neustále upozorňovat. Vyhlášená studentská soutěž napříč třemi pražskými vysokými uměleckými školami je společným gestem a prostředkem, jak si výročí a odkaz revolučního roku 1989 důstojně připomenout formou uměleckých konceptů situovaných do veřejného prostoru”, dodává k vyhlášení soutěže Doc. MgA. Tomáš Vaněk, rektor AVU, která letos slaví 220 let od svého založení.

Vítězná studentská díla Dana Vojtíška, Sofie Makanové, Lucie Michnové, Kateřiny Kuchtové, Dana Kinského, Jakuba Ra, Jana Kvíza, Martina Kyjovského a Jana Hladíka budou vystavena na reklamních plochách na jedné z nejfrekventovanějších ulic Prahy - Na příkopě - a na Letišti Václava Havla od 15. září do 15. října.

Výtvarná soutěž 30 let svobody v umění proběhla v rámci oslav výročí sametové revoluce. Oslavy 30 let svobody pořádané spolkem Díky, že můžem vyvrcholí 17. listopadu na Národní třídě, kdy se celá ulice promění v pěší korzo plné hudby, pouličního umění, ale i vzdělávacího programu. Akce Korzo Národní letos proběhne již pošesté.

Všechna díla s anotacemi najdete na webu: www.dikyzemuzem.cz/soutez