TARANTINO O QUENTINOVI. V Garamondu vyšel komiks o Tarantinovi, jeho životě a filmech

18. listopad 2023, 15:28
TARANTINO O QUENTINOVI. V Garamondu vyšel komiks o Tarantinovi, jeho životě a filmech

Netradiční komiks Tarantino o Quentinovi (Garamond, 699 Kč) od Amazing Amézianeho kombinuje klasické komiksové stripy s celostránkovými ilustracemi a nabízí spoustu informací o režisérově životě a filmové tvorbě. Zaměřuje se na zvláštnosti, kterými zaujal filmový svět, na jeho oblíbené propojování postav a příběhů napříč filmy a odhaluje málo známé historky z natáčení, jako třeba byla bouračka Umy Thurman při natáčení Kill Billa.

Díky vynikajícímu ilustrátorskému i scenáristickému zpracování může čtenář nahlédnout pod pokličku Tarantinovy kuchyně. Tarantino, ačkoli není autorem komiksu, zde promlouvá v první osobě o svých nápadech, vztazích s kultovními herci i o svých plánech. Mezi ně patří například scénář na Kill Bill 3 a 4 nebo kniha o nejznámějším nacistickém detektivovi Hansi Landovi poté, co se usadil po válce v USA.

Filmař na řadě příkladů popisuje, jak vznikají jeho scénáře s odkazy na jiné filmy a popkulturu. Dělí se ale se čtenářem i o své neúspěchy, pády a krizová období, které ho v jeho filmařském životě provázely (například když na něj producent Harvey Weinstein hodil odpovědnost za bouračku Umy Thurman).

Pro českého čtenáře bude zajímavá i informace, že adoptivním otcem Tarantina byl člověk s pravděpodobně českými kořeny, a že se do svých 18 let jmenoval Quentin Jerome Zastoupil.

Amazing Améziane

Améziane Hammouche se narodil na začátku 70. let a vyrůstal na komiksech Franka Millera a Billa Sienkiewicze, na filmech Bruce Leeho a Sergia Leoneho a za stálého doprovodu soulových rytmů. Pod těmito vlivy se rozhodl, že se bude věnovat komiksu. Amazing se z Amého stal poté, co během půl roku napsal svůj první komiks – 180stránkovou detektivku Bagman. Nyní Amé pracuje na vlastních projektech pro americký trh a na grafických románech podle scénáře Sybille Titeux de la Croix (Muhammad Ali do sedmi jazyků přeložený bestseller dle New York Times). První částí jeho komiksové filmové trilogie (CINÉ TRILOGY) je Martin Scorsese a druhou Tarantino o Quentinovi. V roce 2023 vyjde třetí část. Komiks Nazi Killers (Zabijáci nacistů) je skutečným příběhem jednotky zformované v Anglii, který se objevil v Hanebných panchartech a ve slavném filmu Tucet špinavců. Zabijáci nacistů vyjdou česky na začátku roku 2024.