ŠKODA 1100 OHC Coupé znovu na kolech

20. srpen 2022, 22:01
ŠKODA 1100 OHC Coupé znovu na kolech

Znovuzrození legendy.

Ambiciózní projekt restaurování by nebyl možný bez zkušeností odborníků ŠKODA Muzea s pracemi na otevřeném provedení ŠKODA 1100 OHC. A také bez původní technické dokumentace, dochované ve sbírkách Archivu ŠKODA AUTO v takřka kompletní podobě, včetně všech řezů a výkresu osvětlujícího zástavbu jednotlivých skupin. Originální mechanické komponenty naštěstí vykazovaly poměrně malé opotřebení, vůz se totiž zúčastnil jen pěti závodů. Renovace kompletního podvozku s nově vyrobeným chladičem, nádrží a dalšími prvky byla hotova na sklonku roku 2015.

Tento elegantní automobil s uzavřenou karoserií byl v letech 1959/1960 vyroben v počtu pouhých dvou exemplářů. Závodní kariéra obou vozů trvala do roku 1962, poté byla obě kupé zničena při haváriích v silničním provozu. Projekt automobilu ŠKODA 1100 OHC s interním typovým označením 968, primárně určeného pro vytrvalostní závody na okruzích, byl zahájen již na jaře 1956. Koncem roku 1957 dospěla do finále stavba prvního ze dvou exemplářů s otevřenou karoserií ze sklolaminátu, který patří k magnetům sbírek mladoboleslavského ŠKODA Muzea. Dlouhodobě slaví úspěchy u diváků lemujících tratě domácích a zahraničních akcí historických vozidel. Druhý z vozů 1100 OHC je využíván britským importérem vozů ŠKODA k propagaci na tomto významném trhu, na němž je mladoboleslavská značka aktivní již od roku 1900.

V loňském roce jedno kupé 1100 OHC renovovali odborníci ze ŠKODA Muzea a z centra výroby prototypů. Použili k tomu originální dokumentaci a provedli zástavbu celé řady dochovaných originálních dílů. Kromě toho členové týmu uplatnili vedle nejmodernějších technologií i tradiční výrobní postupy, například z oblasti stavby karoserií.

V jednom z dílů SIMPLY CLEVER PODCASTu, který ŠKODA AUTO zveřejnila i ve formě videocastu, představuje moderátor Vojtěch Koval historii závodního vozu ŠKODA 1100 OHC Coupé z roku 1959 i jeho rozsáhlou renovaci. Zajímavé zákulisní informace podávají mimo jiné odborníci ze ŠKODA Muzea i z centra výroby prototypů české automobilky.

Videocast je možné shlédnout zde:

Nechte se unést poutavou historií tohoto modelu!

Zdroj: skoda-storyboard.com