Projekt Singletrack Glacensis je první a získává podporu EU

20. březen 2018, 14:09
Projekt Singletrack Glacensis je první a získává podporu EU

Velký úspěch Regionu Orlicko – Třebovsko a jeho partnerů Bystřicí Klodské a Zdobnice * 60 km nových singletracků a další chuťovky pro milovníky horských kol * nová silná značka Singletrack Glacensis.  

Region Orlicko – Třebovsko jakožto vedoucí partner spolu s Gminou Bystřicí Klodskou a Obcí Zdobnice v Orlických horách uspěl s projektem Singletrack Glacensis v programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko.  Projekt se umístil na 1. místě z 52 hodnocených projektů, kterých bude podpořeno pouze 12.  Projekt o rozpočtu 1,6 miliónů  € obdrží 85% dotaci EU ve výši 1,3 miliónů €.
V této první úspěšné etapě projektu plánované do roku 2020 jsou zahrnuty 4 areály, ve kterých bude vybudováno téměř 60 km nových singletracků a další infastruktura a služby pro návštěvníky,

 Na Pekláku v České Třebové vznikne 15 km singletracků střední a vyšší obtížnosti, 4 km rekonstruovaných sjezdových tratí, 25 km navazujících MTB tras po lesních cestách a nástupní místo - rozšířené parkoviště se zázemím. Tato první etapa Bike resortu Orlicko – Třebovsko bude zaměřena na široké spektrum uživatelů od dětí po náročné bikery a dokompletuje tak nabídku pověstných cyklo a in-line stezek regionu o další dimezi produktu pro všechny. Zdobnice bude společně s polskou Spalonou zaměřena na rodiny s dětmi v jádru krásné přírody Orlických a Bystřických hor. Ve Zdobnici vznikne 10 km singletracků nižší a střední obtížnosti,  zábavný pumptrack a cvičný trail pro děti. Spalona se pochlubí 15 km tras nižší obtížnosti. Další polský areál v Miedzygorze nabídne 19 km singletracků střední obtížnosti a v návaznosti na stávající traily v masivu Králického Sněžníku bude výzvou i pro náročné sportovce.  Areály budou vybaveny nezpoplatněnými stanicemi pro rychlou opravu kol, informačními tabulemi, zázemím pro návštěvníky a nabíjecími stanicemi pro elektrokola, počty návštěvníků budou monitorvat automatické sčítače. V terénu budou logem Singletrack Glacensis proznačeny spojky mezi jednotlivými areály.
 
Součástí projektu je také propagační kampaň. Veřejnost se může těšit na společnou bikerskou vyjížďku na Pekláku s atraktivní show mistrů, na projížďku s instruktory se skupinkou od těch nejmenších a začátečníků po skupinu ostřílených dravců  bikerů a další radovánky s rozdáváním orientačních mapek areálů a užitečných propagačních předmětů pro malé i velké bikery. Závěrečný workshop partnerů odstartuje provoz areálů a společných webových stránek produktu.

Tím to však nekončí, ale začíná. Partneři Singletracku Glacensis mají vyprojektované další singletracky a uvažují o podání navazujícího projektu, kdy by mohla být realizována například 2.etapa Bike resortu Orlicko – Třebovsko – Andrlův chlum v Ústí nad Orlicí a další traily v Polsku.  Každopádaně se těšme na velkou zábavu, lidské i sportovní zážitky pro všechny milovníky aktivního pohybu a přírody.

www.orlicko-trebovsko.cz