Nové výstavy v Pragovka Gallery ukazují dystopické vize

4. únor 2024, 20:37
Nové výstavy v Pragovka Gallery ukazují dystopické vize

Rok 2024 zahájí Pragovka Gallery ve čtvrtek 8. února vernisáží čtyř nových výstav.

Výstava First Principles představí tvorbu Karímy Al-Mukhtarové především z období posledního roku. Autorka rozvíjí osobitý autentický vizuální jazyk, který rezonuje v tektonice a energii materiálů, specificky kombinuje nazírání na filozofii každodennosti a bytostnou potřebu výtvarného projevu. Kurátorem výstavy je Jan Kudrna.

Umělkyně nejmladší generace Tina Hrevušová demonstruje ve výstavě Unexpected Existence podobenství o civilizaci, která se snažila navázat na opomíjené senzuální podstaty – emoce. Kurátorkou výstavy je Tea Záchová.

Michaela Spružinová dává starému sklu novou podobu a nový život. V intermediálně laděné instalaci Pohlednice z pouště oživuje a transformuje nejen úlomky skla, ale i modernistické koncepty a vize. Kurátorkou výstavy je Vendula Fremlová.

A konečně ve skupinové výstavě pod kurátorským vedením Pavla Tichoně Heuristický algoritmus zkoumá čtveřice umělců Mário Birmon, František Dvořák, JaZoN Frings, Michal Pustějovský a skupina GUFRAU metodou neobvyklých řešení zdrojový kód, který pohání současnou ekonomiku a energetické zdroje. Kurátorem výstavy je Pavel Tichoň.

Aktuální informace najdete na webové stránce galerie www.pragovkagallery.cz.