Nejslavnější automobilový závod světa očima fotografa Martina Straky

11. červen 2023, 23:49
Nejslavnější automobilový závod světa očima fotografa Martina Straky

Letos uplyne sto let od prvního závodu na okruhu Circuit de La Sarthe, kde se odehrávají nesmrtelné příběhy, vítězství i smrt, a vznikají legendy světového motosportu. Je to zvuk motorů, napětí mezi lidmi, výkřiky, radost, zklamání, únava, šok i šampaňské, které ze závodů dělají místo nezapomenutelných zážitků.

Přijďte zažít pocity očekávání, naděje, ale i zklamání, které každoročně prožívají závodníci slavného automobilového závodu 24H Le Mans do Galerie výtvarného umění v Ostravě. Černobílé fotografie Martina Straky zachycují všechny emoce spojené se závodem, ať už je to napjatý výraz závodní inženýrky Leeny Gade, radost Fernanda Alonsa, soustředěný pohled Juana Pabla Montoyi či rozverně diskutující šestinásobný vítěz Jacky Ickx. Nechybí ani doutnající auta nebo ruch ve chvíli, kdy mechanici mění pneumatiky. Tyto závody však nejsou vždy jen o radosti z adrenalinu. Jejich staletá historie zahrnuje i tragickou nehodu v roce 1955, při které přišlo o život více než osmdesát diváků, včetně řidiče závodního automobilu.

Atmosféru závodů v Domě umění dokresluje film Le Mans z roku 1971 se Steve Mc Queenem, který Martina Straku inspiroval k zachycení závodu prostřednictvím fotografií.  

Velkoformátové fotografie vystavené v galerii pocházejí z let 1986–2022 a byly pořízeny na automobilových závodech na okruhu Circuit de La Sarthe u francouzského města Le Mans, na Masarykově okruhu v Brně, na Slovakiaringu u Dunajské Stredy a na Autodromu v Mostě.

Výstavu MARTIN STRAKA / Monsieur Le Mans si můžete prohlédnout v Galerii výtvarného umění v Ostravě až do 20. srpna. Více informací si přečtete na www.gvuo.cz

Foto: ©Roman Polášek