Nejlepší tipy kam na dovolenou v ČR

24. březen 2023, 9:20

Slovo dovolená máme nejčastěji spojeno s mořem nebo velehorami - prostě s místy, za kterými musíme vyrazit za hranice. Co když ale budeme chtít zůstat doma, tedy v Čechách nebo na Moravě. Vždyť i tady máme řadu míst, kde stojí za to strávit týdenní dovolenou. Pět takových vám představíme na následujících řádcích.

01aa

Západočeské lázně

Na tuhle tradici můžeme být opravdu hrdí! Divoká geologická minulost nejzápadnějšího výběžku Čech dala vzniknout lázeňským městům, která vás budou hýčkat léčivými prameny a procedurami i svou malebnou romantickou atmosférou. Tady se budete cítit jako skuteční aristokraté. A je přitom úplně jedno, do kterého z měst Lázeňského trojúhelníku vyrazíte. Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně jsou dokonce zapsány se Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. I menší Konstantinovy Lázně, Lázně Kynžvart nebo Jáchymov ale mají co nabídnout. Chcete si o dovolené opravdu odpočinout? Západočeské lázně musí být volbou číslo jedna.

01a-spa-4243054_1920

Šumava

Divoká a tajemná. Taková je Šumava. Lesnaté pohoří, které dlouhá staletí tvořilo téměř neprostupnou hranici mezi Bavorskem a českými zeměmi, ukrývá jako perly na náhrdelníku naše největší jezera. Černé, Čertovo, Laka, Prášilské či Plešné - ta všechna jsou pozůstatky ledovců z poslední doby ledové. Proti českému moři - lipenské přehradě, která sevřela vody mýtické Vltavy, jsou ale skoro nepatrná. To kousek severozápadněji divočí nespoutaná Vydra, která spolu s Křemelnou dává vzniknout zlatonosné Otavě. A divočící vodu tu člověk i spoutal do umělých kanálů. Tyto technické unikáty mu pomohli plavit dřevo. Ano, Šumava je plná hlubokých hvozdů, impozantních výhledů a panenské divočiny, ale krásu jí dává hlavně voda.

01a_sumava-1906550_1920

České Švýcarsko

A voda dala vzniknout i další přírodní nádheře, která je unikátní nejen v rámci Evropy, ale i celého světa. České Švýcarsko je naším nejmladším národním parkem a své jméno nedostalo jen tak pro nic za nic. Od nejníže položeného města České republiky - Hřenska se směrem na východ zvedá kopcovitá krajina. Krajina, která mezi stromy ukrývá rozsáhlá skalní města, kterým dominuje největší pískovcová skalní brána na starém kontinentu - Pravčická brána.

Kraj plný vyhlídek a tajemných zákoutí má za sebou rozsáhlý požár v roce 2022. Některá místa jsou dosud turistům nepřístupná. Až se budete toulat tímto krajem, zjistěte si aktuální informace a buďte tu obzvláště opatrní. Tradiční doporučení turistům v podobě dobrého oblečení a dalšího vybavení, nabitého telefonu, svačiny a hotovosti pro strýčka příhodu jsou tady na místě dvojnásob. Tím spíše je dobré se chránit pořádným cestovním pojištěním s dostatečným krytím, jaké nabízejí třeba specializované společnosti, jako například ERV pojišťovna.

01a_sandstone-55191_1920

Jižní Morava

Z divočiny do nejpřívětivější části naší vlasti, plné pohostinných lidí, skvělého jídla a dobrého vína? Jistě! Jižní Morava ale nejsou jen sklípky a nekonečná hladina novomlýnských nádrží. Najdete tu i naše nejmenší pohoří. Co Pálavě chybí na nadmořské výšce, to dohání divokostí. Pálavské vápencové bradlo monumentálně vystupuje nad úrodnou nížinu, aby ukrylo vzácnou teplomilnou vegetaci a nabídlo impozantní výhledy do širého kraje. Třeba i směrem k Lednicko-valtickému areálu - jednomu z nekrásnějších krajinářských parků na celém světě, který je právem zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

01a_stones-5424295_1920

Beskydy

Ale Morava, to není jen víno, ale také slivovice. A na oblast plnou slivoní a voňavé pálenky majestátně shlíží Moravskoslezské Beskydy. Vysokým horám vévodí Lysá hora, na jejíž vrchol ve výšce 1324 metrů nad mořem a na výhled z něj i na Vysoké Tatry si brousí zuby nejen zdatní turisté, ale i cyklisté. Možná ještě větším lákadlem je hřeben mezi Frenštátem a Rožnovem. Pustevny s chatami architekta Dušana Jurkoviče, Radhošť s kaplí sv. Cyrila a Metoděje nebo sochu Radegasta mezi nimi zná každý. A pod hřebenem najdete asi nejznámější skanzen v českých zemích - Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

A komu by se zastesklo po technice, může popojet jen pár kilometrů dál - do Kopřivnice. Tady lze navštívit nejen expozici věnovanou Daně a Emilovi Zátopkovým. Jméno tohoto města je spojeno i s názvem třetí nejstarší automobilky na světě. Tatra tu byla založena roku 1897 a její více než stoleté úspěšné historii je věnováno rozsáhlé muzeum. Tady se musí líbit nejen velkým i malým klukům. Místní atmosféra musí pohltit i malé a velké dámy, jak se na správné dovolené sluší a patří.

01a_nature-6617930_1920