Na Korzu Pragovka se tentokrát bude dražit umění

14. březen 2022, 14:10
Na Korzu Pragovka se tentokrát bude dražit umění

Ve čtvrtek 17. března proběhne další z tradičních korz na Pragovce. Letos již druhá doprovodná akce k výstavnímu dějství Díra ve stázi bude nabitá programem. Děti si užijí výtvarný workshop, dospělí besedu s kurátorkami výstavy Lucií Nováčkovou a Terezou Novákovou, komentovanou prohlídku nebo performance skupiny AUXIG a umělecké dvojice David Helán–⁠Pavel Tichoň. Pomyslným zlatým hřebem programu pak bude křest a aukce pěti knih Rezavá ústa / Magická dekáda s originály uměleckých děl rezidentek a rezidentů Pragovky – Karímy Al-Mukhtarové, Daniela Hanzlíka, Matěje Hrbka, Tadeáše Kotrby a Alessandry Svatek.

„Na Korzu konečně proběhne křest publikace vydané k deseti letům od vzniku umělecké komunity na Pragovce Rezavá ústa / Magická dekáda, který jsme dlouho odkládali vzhledem k trvajícím protiepidemickým opatřením. Na jejím vzniku se kromě skupiny autorů textů samozřejmě podíleli také rezidentky a rezidenti Pragovky. Kniha tak má celkem 22 různých obálek vždy s fotografií nebo reprodukcí jednoho uměleckého díla. Na Korzu 17. března budete navíc moci vydražit limitovanou edici knih s originály uměleckých děl na obálkách“ láká na akci umělecká ředitelka galerií na Pragovce Lucie Nováčková.

Korzování mohou v 16 hodin nejmenší návštěvníci zahájit výtvarným workshopem s názvem  Vrnění a vlnění s Martinem Vlčkem. Workshop bude rozdělen do dvou částí. První volně naváže na projekt skupiny AUXIG Sdílená samota a velkoformátové kresby Ondřeje Homoly a děti výtvarně ztvární záznamy zvuků místa. Druhá část bude věnována vlnění stínů a proměnám tvarů a inspiraci najdou malí tvůrci v projektu Susanne Kaas a Tomáše Ročka. Účastníci budou prostřednictvím výtvarných aktivit reagovat na umění vystavené v galerii a naučí se pracovat s přírodním uhlem v kombinaci s tužkou, pastelkami, křídami a tuší.

Od 17 hodin naváže otevřená beseda s hlavní kurátorkou výstavy a ředitelkou galerií na Pragovce Lucií Nováčkovou, hostující kurátorkou Terezou Novákovou z platformy Artbiom a vybranými umělkyněmi a umělci na téma spolupráce, jejích přínosů a rizik a komentovaná prohlídka výstavy Díra ve stázi.

Následovat bude v 18:30 křest katalogu k výstavě a představení publikace Susanne Kass 25 Objects of the Anthropocene a básnické sbírky Tomáše Ročka V Torontu prší.

Dlouho očekávaný křest knihy vydané k deseti letům od vzniku umělecké komunity na Pragovce Rezavá ústa / Magická dekáda s jejími editory Lucií Nováčkovou a Pavlem Tichoněm začne v 19 hodin. Knihu si budou návštěvníci moci na akci zakoupit za 950 Kč nebo vydražit jednu z pěti kusů s originálními díly rezidentek a rezidentů Pragovky – Karímy Al-Mukhtarové, Daniela Hanzlíka, Matěje Hrbka, Tadeáše Kotrby a Alessandry Svatek.

V 19:30 proběhne performativní setkání dvojice umělců Pavla Tichoně a Davida Helána Sousoklí a ve 20:30 představí Susanne Kass a Tomáš Roček díla vybraná v rámci participativního projektu Udržitelná spojení.

Březnové korzování zakončí ve 21 hodin performativní představení Sdílená samota mezinárodního uměleckého kolektivu AUXIG (Petr Hanžl, Polina Khatsenka, Jan Krombholz a Barry Yuk Bun Wan). 

Akce je součástí doprovodného programu prvního výstavního dějství galerií na Pragovce tohoto roku Díra ve stázi. Na více než 1100 m2 představuje v Pragovka Gallery a The White Room svá díla 24 umělců pod vedením hlavní kurátorky Lucie Nováčkové a hostujících kurátorů Niccola Lucarelliho a Terezy Novákové z platformy Artbiom. Výstava je otevřena od úterý do čtvrtka mezi 14 a 20 hodinou a od pátku do neděle mezi 14 a 18 hodinou až do 19. dubna. Více informací najdete na x.pragovka.com nebo na facebookových profilech Pragovka Gallery a The White Room.

Seznam vystavujících: Petr Hanžl, David Helán a Pavel Tichoň, Jan Heres, Ondřej Homola, Martina Chloupa a Kateřina Štenclová, Lenka Janíčková, Susanne Kass a Tomáš Roček, Magdaléna Kašparová, Polina Khatsenko, Klaudia Korbelič a Lenka L. Lukačovičová, Adéla Kostkanová a Veronika Nemejovská, Jan Krombholz, Olga Krykun, Milica Mijajlović, Tamara Spalajković, Dagmar Šubrtová, Petra Švecová, Pavol Truben, Barry Yuk Bun Wan

Vstup na výstavu i Korzo Pragovka včetně všech aktivit je dobrovolný.

Program Korzo Pragovka II / Sdílená samota:

16:00–18:00 Kreativní workshop pro děti Vrnění a vlnění / Martin Vlček
17:00 Otevřená beseda s kurátorkami a umělci výstavního dějství Díra ve stázi / Blasts Cries Laughter a komentovaná prohlídka
18:30 Křest katalogu výstavy Díra ve stázi, představení autorské publikace Susanne Kass 25 Objects of the Anthropocene a básnické sbírky Tomáše Ročka V Torontu prší
19:00 Křest a dražba knihy Rezavá ústa/Magická dekáda s originály rezidentů (Karíma Al-Mukhtarová, Daniel Hanzlík, Matěj Hrbek, Tadeáš Kotrba a Alessandra Svatek).
19:30 Performativní setkání Sousoklí / Pavel Tichoň, David Helán
20:30 Představení děl vybraných v rámci participativního projektu Udržitelná spojení a komentovaná prohlídka / Susanne Kass, Tomáš Roček a vybraní umělci
21:00 Performance Sdílená samota / Auxig (Petr Hanžl, Polina Khatsenka, Jan Krombholz, Barry Yuk Bun Wan)