Na jevišti Divadla Drak se spolu sejdou Kašpárek a Jánošík

3. květen 2023, 10:06
Na jevišti Divadla Drak se spolu sejdou Kašpárek a Jánošík

Na Hlavní scéně Divadla Drak se v sobotu 13. 5. od 18.00 hodin odehraje očekávaná česká premiéra inscenace Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník, mezinárodního koprodukčního projektu Draku a Bratislavského bábkového divadla. Impulsem pro vznik inscenace bylo 30. výročí rozpadu Československa, které se stalo základem pro divadelní reflexi společné kulturní a historické minulosti Čechů a Slováku.

Autory textu inscenace jsou Peter Galdík a Tomáš Jarkovský. O režisérskou židli se podělili umělecký šéf Divadla Drak Jakub Vašíček se slovenským režisérem Šimonem Spišákem.

Na jevišti se setkávají čeští a slovenští herci s cílem vytvořit nefalšovanou originální česko-slovenskou inscenaci. Kde ale začít? Kdo reprezentuje naše specifické národní povahy a jak je spojit do jednoho celku? Na pomoc přichází upovídaný Kašpárek za českou a udatný Jánošík za slovenskou stranu. Spojení dvou nespojitelných naturelů vede k zážitkům ve slovenských vysokých horách i v romantických českých hájích. Kam však celý příběh směřuje? A splňuje očekávání a představy jedné či druhé strany?

Inscenace je určena divákům od 10 let a lektorské oddělení Divadla Drak k ní již tradičně připravuje metodickou inspiraci pro pedagogy a reflektivní workshopy.

Na Slovensku měla inscenace svou premiéru již v lednu 2023 a dočkala se zde nebývalého ohlasu a vstřícného diváckého přijetí.

Foto: Juraj Starovecký