Mime Fest letos poprvé i v Praze - s mistry pantomimy jako Michael Trautman, Red Bastard a Bodecker & Neander

9. říjen 2014, 15:42
Mime Fest letos poprvé i v Praze - s mistry pantomimy jako Michael Trautman, Red Bastard a Bodecker & Neander

Mezinárodní festival pantomimy Mime Fest, jehož třetí ročník se konal v září v Poličce, proběhne poprvé od 17. do 22. října také v Praze.

Do hlavního města festival rozšiřujeme kvůli velké poptávce a také proto, že pro mnohé umělce je to pocta hrát v Praze,“ říká umělecký šéf a dramaturg Mime Festu Radim Vizváry. V Paláci Akropolis se od 20. do 22. října vůbec poprvé před českým publikem představí tři zahraniční hvězdy současné pantomimy a klaunerie: Michael Trautman s představením založeným na neuvěřitelném žonglování s ping pongovými míčky, německo-francouzská dvojice Bodecker&Neander, studenti a asistenti Marcela Marceaua, s vizuálním a vtipným představením Deja-vu?, a nakonec syrový a provokativní americký klaun Red Bastard. Od 17. do 19. října budou zahraniční části předcházet tři večery s českou pantomimou ve Studiu Alta - se soubory Mime Prague, Mime Fatal a s mistrem české pantomimy Borisem Hybnerem. Vstupenky jsou již nyní v prodeji, více informací o programu na www.mimefest.cz a www.palacakropolis.cz. Pražskou část Mime Fest spolupořádá Palác Akropolis.

Na co se mohou tedy ctitelé pantomimy v Praze přesně těšit? 20. října v Paláci Akropolis předvede své umění s ping pongovými míčky americký klaun Michael Trautman, který do České republiky přijíždí vůbec poprvé. Domácímu publiku představí svou nejnovější a komediální one-man show King´s Pong Ping Pong Rodeo plné nevídaných situací a nápadů. Michael Trautman má na svém kontě mnoho ocenění, vystupoval na prestižních scénách a festivalech po celém světě.

O den později na stejném místě vystoupí opět poprvé v České republice německo-francouzská dvojice mimů Bodecker&Neander, kteří byli studenti a později asistenti legendárního Marcela Marceaua. V představení Deja-vu?udržují a mistrovsky rozvíjejí jeho odkaz a zároveň diváka těší vizuální stránkou, zábavou a emocemi. Dvojice vystupovala ve více než třiceti zemí v Evropy, Asie Jižní a Severní Ameriky.

Zahraniční program pražského Mime Fest vyvrcholí 22. října opět v Paláci Akropolis představením amerického klauna Erica Davise, alias Red Bastarda, který k nám přijíždí opět vůbec poprvé. Jeho one-man show v typickém červeném kostýmu je plná syrové konverzace, provokace, humoru a improvizace. Eric Davis vyhrál v roce 2010 cenu Zlatý nos za klauna roku (Golden Nose for Clown of the Year) a stal se finalistou v soutěži NY Comedy Festival’s Andy Kaufman Award. Je zakladatelem a jeden z vůdčích osobností newyorského divadelního festivalu klaunů.

Celý festival pak uzavře ve stejný večer od 21 hodin představení Antiwords souboru Spifire Company, které je ovlivněno dílem Václava Havla především jeho hrou Audience a jejím legendárním zpracováním režiséra Menzla, který do role sládka obsadil Landovského, jenž během hraní vypil přibližně devět osmistupňových piv.

Na hlavní část v Paláci Akropolis se diváci budou moci naladit již od 17. do 19. října ve Studiu Alta s domácími pantomickými soubory a umělci. 17. října se souborem Mime Prague a jejich představením Piráti aneb tajemství mořské truhly, komickou pantomimou o tom, že co si vychováme, to máme. Zábavný příběh v režii Radima Vizváry je plný napětí, morbidního humoru, akčních choreografií a filmové poetiky.

Dívčí pantomimická skupina Mime Fatale uvede 18. října premiéru nového představení Ešús aneb „kompilát zážitků z táboráku“. Pantomima v doprovodu beat-boxu a country melodies završuje volnou trilogii dívčích představení, započatou kabaretní inscenací Na Plechárně a pokračující virtuální „řežbou“ Push the Button.

19. října vzpomene v představení The Best Of významný český mim, klaun, herec, režisér, scenárista, muzikant a profesor na katedře pantomimy na HAMU Boris Hybner na svoje nejlepší gagy, které vytvořil během své padesátileté kariéry. Tato jedinečná One Mime Show je poťouchlá vzpomínka na práci kolegů z celého světa, i když některé gagy tohoto večera byste jinde nenašli.

Vstupenky na představení do Paláce Akropolis jsou k dostání v cenách 250 Kč a sleva 175 Kč pro studenty, seniory, ZTP v pokladně Paláce Akropolis, do Studia Alta v ceně 160 Kč a sleva 110 Kč na serveru Goout.cz a na místě před představením