Marie Rottrová odehraje v létě jediný koncert v Čechách na festivalu Brod 1995

27. červenec 2021, 0:07
Marie Rottrová odehraje v létě jediný koncert v Čechách na festivalu Brod 1995

Lady soul Marie Rottrová, která letos slaví osmdesátku, přijede potěšit své fanoušky na multižánrový festival Brod 1995. Koncert 21. srpna na festivalu v Českém Brodě je jejím jediným vystoupením v Čechách v letošním létě. V doprovodu kapely Bigband Septet Plus Orchestra se mohou návštěvníci těšit na nestárnoucí hity Řeka lásky, Večerem zhýčkaná, Kůň bílý, Měli jsme se potkat dřív a celou řadu dalších. „Do Českého Brodu se strašně těším! Ráda zpívám venku, takže festivaly mám ráda, je to spontánnější než koncerty v sálech. Je léto a lidi se chtějí bavit,“ říká Marie Rottrová a dodává: „navíc to bude teprve mé druhé vystoupení v tomto roce a přijedu si ho užít.“ Marie Rottrová je takřka šedesát let jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby. Její nezaměnitelný hlas a projev, ve kterém se snoubí energie s citem a sex-appeal s noblesou, vyrostl na soulu (jejím vzorem byla Aretha Franklin). Jeho feeling dokázala originálním způsobem vnést i do popového repertoáru, jehož kvalita vždy čněla vysoko nad průměrem jinak šedých 70. a 80. let. I další písně jako Markétka, Lásko, To mám tak ráda a desítky dalších umí dodnes zaujmout posluchače, stejně jako jejich stále energická a šarmantní interpretka.

Vystoupení na festivalu Brod 1995 se mělo uskutečnit již v loňském roce, ale stejně jako u ostatních hudebníků covid změnil plány i Marie Rottrové. „Přestávka v koncertování byla dlouhá a nepříjemná a já doufám, že se to všechno bude lepšit.  Jsem moc ráda, že festival nebyl po loňském létě zrušený, těšila jsem se na něj,“ dodává Marie Rottrová.  „Marie Rottrové si nesmírně vážíme a je nám ctí, že pozvání na náš festival přijala. Její hudba ovlivnila několik generací, její písně byly vždy mezi tím nejlepším, co česky zpívaný pop přinášel a její eLPíčka mám dodnes vedle Pavla Bobka, Johnnyho Cashe a Rolling Stones a rád je oprašuji,” říká Petr Fořt, pořadatel festivalu Brod 1995, jehož dramaturgie je každoročně rozkročena mezi nejrůznějšími žánry a otevřená všem generacím. 

Vedle Marie Rottrové se mohou návštěvníci těšit na legendární Tři sestry v čele s nezaměnitelným frontmanem Lou Fanánkem Hagenem, esenciální český hiphop v podání PSH neboli Penerů strýčka Homeboye či Vypsanou fiXu, která sice pochází ze „San Piega“, ale kořeny má hluboce vrostlé v Českém Brodě. Do Brodu se přižene i se svou crew Kapitán Demo. Žánrovou pestrost podtrhnou energičtí United Flavour v čele s charismatickou španělskou frontmankou Carmen. Nabitý jednodenní festival nabídne i sety špičky klubové scény Cocotte Minute, originálního písničkáře Pekaře, blues-rockových Krausberry či indie rockových Mala Ruckus.

Předprodej vstupenek probíhá v síti GoOut. Festival se koná v Českém Brodě v areálu Na Kutilce. Průběh festivalu se bude řídit aktuálními proti epidemickými vládními opatřeními. Více informací na www.brod1995.cz a www.facebook.com/ceskybrod1995.

Festival Brod 1995 vznikl před osmi lety jako vzpomínka na místo a atmosféru, odkud vzešel festival Rock for People. Zakladatel obou festivalů Petr Fořt se této ideje ujal a založil novou tradici, která umožňuje zažít festivalovou atmosféru v průběhu jednoho dne s kvalitní dramaturgií, plným komfortním servisem v přívětivé atmosféře i těm, kteří nemohou nebo nechtějí absolvovat několikadenní hudební maratony, typické pro velké festivaly.

Line-up:

TŘI SESTRY, MARIE ROTTROVÁ, VYPSANÁ FIXA, PSH, KAPITÁN DEMO, PEKAŘ, UNITED FLAVOUR, KRAUSBERRY, COCOTTE MINUTE, THE SILVER SPOONS, MALA RUCKUS a BIG S