Landscape festival míří do finále a zve na koncerty, procházky i přednášky a diskuse

14. září 2022, 21:32
Landscape festival míří do finále a zve na koncerty, procházky i přednášky a diskuse

Až do 2. října v Praze probíhá Landscape festival, jehož cílem je upozorňovat na širší souvislosti architektury, krajiny, veřejného prostoru a umění. V letošním roce se koná s podtitulem Pražská nádraží ne/využitá a usídlil se v lokalitách čtyř pražských dopravních a infrastrukturních uzlů, které aktuálně procházejí transformací: Nákladového nádraží Žižkov, Zastávky Libeň a Palmovky, území mezi Florencí, Masarykovým nádražím a Krenovkou a také Smíchovského nádraží. Od června tato místa v rámci Landscape festivalu ožila díky desítkám umělecko-architektonických intervencí a děl renomovaných tvůrců i studentů uměleckých škol a architektury. Setkáme se se zde například s díly Dominika Langa, Čestmíra Sušky, Miloše Šejna, Lenky Klodové, Matěje Franka, Tima, Epose 257, Benedikta Tolara nebo ateliérů Kamil Mrva architects a Prodesi/Domesi.

Během nadcházejících týdnů nabízí Ladscape festival i další program. Zájemci se mohou zúčastnit například komentovaných urbanistických procházek s Josefem Vomáčkou věnovaných průmyslové minulosti, současnosti i budoucnosti lokalit Smíchova, Palmovky, Masarykova nádraží, Florence a dolního Žižkova. V září bude festival patřit především debatám politiků, developerů, urbanistů a široké odborné i laické veřejnosti, které se zaměří na urbanistický rozvoj festivalových lokalit. Program nabízí také konferenci věnující se stále aktuálnějšímu tématu zelených střech a fasád nebo debatu o budoucnosti dřevostaveb. Festival symbolicky uzavře společný koncert Midi lidi a Letní kapely s Jaromírem Švejdíkem, který se odehraje v areálu Nákladového nádraží na Žižkově, kde je hlavní festivalová expozice. Kromě site-specific instalací je zde k vidění také prezentace projektů rozvoje širší lokality NNŽ s názvem Skvělé místo pro život a výstava Polis: Sedm lekcí z Evropské ceny pro městský veřejný prostor.

Landcape festival se koná ve spolupráci s Festivalem m3 / Umění v prostoru a byl podpořen z programu Hlavního města Prahy Umění pro město. Více informací na www.landscape-festival.cz