Koza aneb Kdo je Sylvie se vrací na pražská divadelní prkna po 20ti letech

27. březen 2024, 10:33
Koza aneb Kdo je Sylvie se vrací na pražská divadelní prkna po 20ti letech

Provokativní tragikomedie od jednoho z nejvýznamnějších amerických dramatiků o lásce, která boří veškeré společenské konvence.

Divadlo Bez zábradlí uvede koncem března v režii Ondřeje Zajíce inscenaci Koza aneb Kdo je Sylvie od oceňovaného dramatika, držitele několika Pulitzerových cen, Edwarda Albeeho. Toto dílo se řadí mezi jedno z nejkontroverznějších počinů současné moderní dramaturgie vůbec. V tragikomedii pojednávající o lásce, která překoná vaše očekávání i hranice se v hlavních rolích představí Petra Špalková a Hynek Čermák. Dále se ve hře objeví Vilém Udatný, Bořivoj Čermák nebo Matěj Votoček.

Mám pocit, že představení se nás snaží upozornit na to, že zapomínáme, do jak extrémních situací nás osud může přivést. A klade otázku, jak bychom asi dnes reagovali na osobní apokalypsu biblických rozměrů,“ vysvětluje režisér Ondřej Zajíc. ,,S Hynkem Čermákem jsme se domluvili, že budu hledat takový text, který nás opravdu „dostane“. Po letech jsem si znovu přečetl „Kozu“ – hru o krizi středního věku – a jen jsem si znovu potvrdil, že Albee zřejmě byl ten nejlepší moderní dramatik, který chodil po této zemi. Dal jsem hru přečíst Hynkovi, pak mi volal zpět, a říkal mi, že se dlouho tak dobře nepobavil. Víte, když se herec při čtení hry směje nahlas, je jasné, že máte vyhráno.”

Koza je komedie o strašlivé neschopnosti pochopit nepochopitelné” je to silně aktuální text, který diváka dostane za hranice jeho možností” vysvětluje Hynek Čermák, který ve hře ztvárňuje úspěšného architekta Martina. Nastudováním této hry si údajně plní sny. ,,S Ondřejem Zajícem jsem udělal několik zásadních inscenací a zahrát si s Petrou divadlo chce snad každý český herec. Bez zábradlí nám to umožnilo a za to moc děkujeme, protože je to velký risk” naznačuje herec s uvědoměním, že tento typ dramaturgie není rozhodně pro každého. Věří však, že si “Kozu” diváci nenechají ujít.

Tragikomedie o tom, kdo a co je vlastně normální a zda máme právo odsuzovat druhé jen proto, že se vymykají našim představám a očekávání uvede Bez zábradlí po dvaceti od posledního pražského nastudování Martina Čičváka v Činoherním klubu, kde excelovali Juraj Kukura s Emílií Vašáryovou, ve čtvrtek 28. března od 19 hodin.

Více informací na www.bezzabradli.cz/koza-aneb-kdo-je-sylvie