Jeden z headlinerů letošního rekordního Rock for People se vrací do ČR! The 1975 na jaře vystoupí v Praze

5. září 2023, 11:46
Jeden z headlinerů letošního rekordního Rock for People se vrací do ČR! The 1975 na jaře vystoupí v Praze

Britská kytarová senzace The 1975 se po letošní skvělé headline show na festivalu Rock for People vrací na jaře příštího roku do České republiky. Indie rocková kapela, která získala prestižní ocenění Brit Awards, v roce 2020 byla jmenována kapelou desetiletí na NME Awards a má za sebou dvě nominace na Grammy, tentokrát zamíří do Česka v rámci svého celoevropského tour “Still… At Their Very Best”. Kapela tak nenechala své české fanoušky po letošním skvělém koncertě na jednom z největších evropských pódií dlouho čekat a 14. března 2024 pod hlavičkou série Rock for People Concerts vystoupí ve Sportovní hale Fortuna na pražském Výstavišti.

The 1975 vznikli v roce 2002 ve Wilmslow nedaleko Manchesteru a mají na kontě pět studiových alb, z čehož poslední “Being Funny in a Foreign Language” nahráli v roce 2022. Album topovalo britské hitparády a skupina s ním odehrála svoje největší tour. Ať už je to fanoušky zbožňovaná rozervaná image frontmana Healyho, nebezpečně chytlavé texty nebo hudební preciznost, je jasné, že tito muzikanti patří mezi největší celosvětové hvězdy.

The 1975, kteří jsou známí svým jedinečným zvukem a kreativními vystoupeními, se stali jednou z nejžádanějších skupin na světové scéně. Jsou navíc proslulí svým širokým rozsahem skrze hudební žánry. Angličtí rockeři koketovali s nablýskaným popem, anarchistickým punkem, drsným garážovým rockem, elektro-funkem i country. Svým pronikavým písničkářstvím a promyšlenými texty si kladou existenciální otázky týkající se sebepoznání, nihilismu, sexu, klimatických změn, duševního zdraví, závislosti či postmoderny.

“Being Funny in a Foreign Language” je pro The 1975 tak trochu obřad. Po dvou letech v pandemii, kdy se technologie staly prostředkem ke zvládnutí izolace, se zdálo, že svět, i kapela sama, hledají syrové, reálné momenty. Being Funny se o to také pokouší, přičem se vyrovnává s láskou a ztrátou v postinternetovém věku. "Mám pocit, že lidé touží po pozoruhodných věcech, které vyžadují co nejméně technologií," říká lídr kapely Matty Healy.

Zpěvák, který je navíc už čtyři roky čistý od heroinu, nechal krizi identity z dvacátých let za sebou a cítí se zcela usazený ve své kariéře textaře, zatímco kytarista Adam Hann má první dítě. Kapela dospěla a v mnoha ohledech se zklidnila. "Jsme teď chlapi, je nám ku*va dobře." A zejména “Being Funny” byla první deska, kterou The 1975 natočili, aniž by se jim do cesty postavily sváry nebo závislost. 

S dospělostí si členové kapely dokázali mnoho věcí vyjasnit, což umožnilo skupině být přítomnější než kdy dřív. "Byla to první deska, u které jsem si řekl: “Se*u na to. Teď tu prostě budu, a proto se stalo to, že deska zněla o mnoho soudržněji než ty předchozí," popisuje Healy.

The 1975 si užívají fanouškovské přízně po celém světě a jejich skladby dosahují na YouTube a ostatních hudebních platformách stamilionových poslechů.

Vstupenky v prodeji od 8. 9. 10:00 v sítích GoOut a Ticketportal: https://bit.ly/the1975prague