JAMIE XX je prvním headlinerem festivalu Pohoda 2023

9. leden 2023, 14:30
JAMIE XX je prvním headlinerem festivalu Pohoda 2023

Organizátoři festivalu Pohoda ve středu oznámili dalších pět jmen interpretů, kteří v roce 2023 vystoupí na trenčínském letišti. Jedním z nich je první headliner nadcházejícího ročníku, kterým je britský producent Jamie xx. Kromě něj vystoupí také Sofi Tukker, Sampa the Great, Vintage Trouble a Dry Cleaning.

Jamieho xx asi není třeba představovat, respektive stačí říct, že je členem kultovních The xx. Jamie xx - vizionář elektronické scény, vynikající producent s citem pro progresivní beaty, talentem pro samplování vokálů a také výborný remixér. V roce 2010 ho mohli návštěvníci Pohody zažít s The xx a na samostatném setu, v roce 2023 přijede na trenčínské letiště jako neméně známé jméno představit své tanečnější a extrovertnější druhé já.

"Jsem hrdý na to, že máme v programu Pohody Jamieho xx. Vrátí se k nám po třinácti letech od úžasného koncertu The xx a jeho setu v roce 2010. Od té doby se toho hodně událo - hned první večer festivalu se můžeme těšit na kvalitní party na hlavní scéně," prozrazuje o svém vystoupení šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Debutové album In Colour (2015) Jamieho xx mu vyneslo nominaci na Grammy i prestižní Mercury Prize. Časopis Pitchfork udělil albu mimořádně vysoké hodnocení a vyhlásil ho "Nejlepší novou hudbou". Produkoval hudbu pro umělce, jako jsou Frank Ocean, Alicia Keys, Drake a dokonce i Oliver Sim, další člen The xx. Remixoval skladby pro Radiohead, Florence + The Machine, Adele, Four Tet a samozřejmě The xx. Letos vydal dva singly - v dubnu LET'S DO IT AGAIN a v září KILL DEM, který měl premiéru jako "Hottest Record In The World" na BBC Radio 1 Clary Amfo.

Kromě headlinera oznámil šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák na Radiu_FM i další nová jména. Fanoušci taneční hudby se mohou těšit na skupinu Sofi Tukker. Americká dvojice mísí house, dance-pop a brazilskou hudbu. Jejich debutový singl Drinkee a následné album Treehouse byly nominovány na cenu Grammy. V dubnu 2022 vydali album WET TENNIS (When Everyone Tries To Evolve, Nothing Negative is Safe), které navazuje na album Treehouse a pokračuje v jejich příběhu a dalším růstu kapely - dohromady mají na kontě přes miliardu přehrání. "Sofi Tukker měli hrát na Pohodě už v roce 2019, tehdy to nevyšlo kvůli zranění. Jsem rád, že přijedou v létě 2023 - jejich koncerty jsou nabité pozitivní energií, která se jen tak nevidí. Určitě to bude mimořádně úspěšný večírek," doporučuje Michal Kaščák.

Na Pohodě 2023 vystoupí také jeden z nejslavnějších rapových interpretů nejen v Austrálii - Sampa the Great. Narodila se v Zambii, vyrůstala v Botswaně, hudebně prorazila v Austrálii, aby se opět vrátila do Zambie, kde nyní nejen tvoří, ale také pomáhá místním umělcům. Její první dvě alba Birds and the BEE9 (2017) a The Return (2019) jí vynesla Australskou hudební cenu, obdobu britské Mercury Prize nebo kanadské Polaris Prize. Soudce Mikey Cahill o jejím prvním albu řekl: "Tohle budeme poslouchat i za 50 let, vy a vaše děti." Její druhé album The Return vydalo renomované vydavatelství Ninja Tune a Bandcamp ho označil za album roku 2019.

Rock'n'roll bude zastoupen také v podobě americké skupiny Vintage Trouble. Kvarteto předvádí strhující rock, oduševnělé blues a R&B groovy. Za svou práci si vysloužili uznání New York Times, NPR, The Wall Street Journal, Billboard a časopisu Rolling Stone.

Zatím posledním ze zveřejněných jmen je Dry Cleaning. Tuto britskou post-punkovou kapelu mohli zažít návštěvníci Pohody na zemi, kde kapela odehrála pět koncertů během pěti dnů. Časopis NME je zařadil mezi 100 zásadních nových jmen roku 2020. Jejich debutové album New Long Leg okamžitě vystřelilo na vrchol nejlépe hodnocených alb vydaných v tom roce. Kapela je známá tím, že místo zpěvu používá mluvené slovo. Právě nyní, v říjnu, vydali své druhé album Stumpwork. Frontmanka a zpěvačka Florence Shaw prokázala ve studiu dávku spontánnosti, protože mnoho textů písní vzniklo improvizací během nahrávání: "Psala jsem o věcech, které mě v té době trápily, jako je ztráta a prohrávání, mužství, feminismus, moje máma, odloučení od partnera během pandemie, chtíč."

Pětice účinkujících se tak přidává k dalším jednatřiceti hudebníkům, které organizátoři oznámili na začátku prosince. Mezi největší jména v první vlně oznámení patří britští Wet Leg, Shame, Yard Act, australští Genesis Owusu a švédští Viagra Boys. Úplný seznam umělců ohlášených na Pohodu 2023 najdete zde: https://www.pohodafestival.sk/sk/artists.

Festival Pohoda se bude konat od 6. do 8. července 2023 na letišti Trenčín.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)