Hledáte dovolenou s nápadem? Projeďte se Prostějovskem na kole!

1. květen 2021, 15:12
Hledáte dovolenou s nápadem? Projeďte se Prostějovskem na kole!

S novým magazínem CYKLOvýlety, z ediční řady Dovolená s nápadem, nemusíte už nic plánovat! Vydejte se s námi z rovin úrodné Hané kolem přehrady, v níž se zrcadlí mohutný zámek, do Repešského žlebu a jím pak dále na hřeben krásné Drahanské vrchoviny a zpět. Cesta Repešským žlebem, nad nímž se vypínají příkré svahy s bukovými lesy, nás provede vojenským prostorem Březina až k náhorní planině, odkud nás čekají daleké výhledy.

Dovolená s nápadem k plumlovské přehradě

Cyklovýlet oplývající přírodními krásami lze také pojmout jako jednosměrný, cestu si můžeme podstatně ulehčit a zkrátit pomocí cyklobusu, který dopravuje turisty z Prostějova přes Drahany do Jedovnice. Samotný Prostějov je skvěle dostupný jak vlakem, tak po dálnici. Zájemcům o výjezd na Drahany bychom určitě doporučili informovat se o odjezdech v prostějovském infocentru a případně si místo v cyklobusu zarezervovat. My ostatní, kterým nastoupané metry nedělají problémy, anebo také ti, kdo vlastní elektrokola, se vydáme na cestu z Prostějova Biokoridorem Hloučela, jímž prochází nejen krásná meandrující říčka, ale podél ní i naučná stezka, a hlavně komfortní cyklostezka z Prostějova do Mostkovic. V Mostkovicích pokračujeme po cyklotrase 5 kolem autokempu k vyhlídce na hrázi vodní nádrže Plumlov. Vodní nádrž je oblíbeným rekreačním místem, na jejích březích najdeme řadu míst ke koupání, hospůdky a stánky s občerstvením a půjčovny lodiček. O kousek dále nad přehradou se ocitáme na břehu Podhradského rybníka, v jehož hladině se zrcadlí plumlovský zámek. Na jeho místě stával kdysi na skále nad říčkou Hloučelou ještě gotický hrad, který však neodolal dobyvatelům a příslovečnému zubu času, a tak dnes můžeme na tomto místě obdivovat zámek zbudovaný Lichtenštejny.

001plumlov_let20_10_fotom-ark

Repešským žlebem za rozhlednou Kopaninka

Po březích rybníka pokračujeme dále kolem ATC Žralok na Hamry a do Repešského žlebu. Hned na začátku je třeba poznamenat, že osmikilometrová cesta žlebem prochází vojenským újezdem Březina, kde oblast převážně na sever od cesty je dočasně zpřístupněna v pátek odpoledne, o víkendech a svátcích, zatímco do označených míst mimo cestu nesmíme. I tak ale určitě stojí za to vydat se do Repešského žlebu. Tato místa mají kromě nádherné přírody i dávnou minulost, o níž svědčí zbytky drahanských hradů a archeologické nálezy keltských hradišť. Prohlédnout si můžeme pozůstatky Ježova hradu nedaleko vjezdu do údolí, místa, které bylo osídleno už v době bronzové. V Repešském žlebu je také vybudováno několik turistických přístřešků a zastavení. Díky malebné přírodě zapomínáme na nastoupané metry a postupně se přibližujeme k obci Repechy. Stojí tu i nová rozhledna Kopaninka, odkud jsou rozhledy nejen do blízkého okolí, ale za příznivého počasí odtud můžeme spatřit i Králický Sněžník a Praděd.

004protivanov_kopanonka_let20_34_fotom-ark

Pokud jsme vás nalákali, že vyrazíte na cyklodovolenou právě na Prostějovsko, nezapomeňte si s sebou přibalit náš magazín CYKLOvýlety, kde se dočte spoustu další tipů a nápadů z kraje, kde stále zní hanácké nářečí.

Stostránkový magazín s více než 300 fotografiemi nabízí 11 cyklodestinací na Moravě, ve Slezsku i v Čechách. Všech 33 tras jsme navrhli s důrazem na zážitky. Popisy jsou doplněny QR kódy a po stažení do mobilního zařízení zajistí bezproblémovou navigaci. Mimo to všechno na vás čekají zajímavé rozhovory a zavzpomínáme i na Hanu Maciuchovou, která byla vášnivou cyklistkou a některé trasy s námi sama projela.

Sledujte Dovolenou s nápadem také na Facebooku a Instagramu, kde každý týden přidáváme nové tipy a nápady pro vaši pohodovou dovolenou.