Festival pro děti a jejich dospělé v Divadle v Dlouhé

8. duben 2023, 15:12
Festival pro děti a jejich dospělé v Divadle v Dlouhé

V sobotu 15. dubna začne v Divadle v Dlouhé 25. ročník divadelní přehlídky Dítě v Dlouhé. Festival pro děti již od dvou let věku a jejich dospělý doprovod potrvá až do čtvrtka 20. dubna a jeho program zahrnuje deset představení mimopražských profesionálních divadel.

Zahajovací víkend vedle čtyř představení nabízí také doprovodný program. V sobotu to jsou prohlídky zákulisí spojené s inscenací Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny! a v neděli divadelní jarmark, který je přístupný všem divákům představení Případ Edward, a to hodinu před a hodinu po představení.

V následující všední dny se hraje dopoledne pro školy a v podvečer a večer pro veřejnost. Představení 17. a 18. dubna začínají již v 18 hodin, protože jsou určena dětem již od šesti let. V pondělí to bude pohádka Karla Šiktance Svatojánský oheň, kterou na jeviště ústeckého Činoherního studia přivedl básníkův vnuk David Šiktanc. Příběh o síle lásky, tradicích i moci je poetický textově i jevištním ztvárnění. Úterní Šípková Růženka z královéhradeckého Divadla Drak už získala řadu ocenění na domácích i zahraničních festivalech, a to nejen za gagy naplněnou formu maňáskové grotesky, ale také za herecký výkon Jana Popely v roli Zlé sudičky (včetně nominace na Cenu Thálie).

Závěr festivalu pak bude patřit Klicperovu divadlu z Hradce Králové a jeho adaptaci bestselleru Vojtěcha Matochy Prašina.