Das Filmfest na podzim opět láká do kin na aktuální filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska

9. září 2022, 14:53
Das Filmfest na podzim opět láká do kin na aktuální filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska

Nejnovější filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska přinese v říjnu a listopadu filmovým fanouškům v Praze, Brně a nově také v Olomouci festival německy mluvených filmů Das Filmfest. Festival opět láká na výběr cenami ověnčených a divácky úspěšných filmů od renomovaných tvůrců i debutantů. Pestrá dramaturgie potěší příznivce psychologických snímků, výpravných historických filmů, komedií i dokumentů. V aktuální kinematografii všech tří zemí se odrážejí témata, která obecně rezonují současnou společností v celé Evropě: hledání vlastní identity, cesta za štěstím a láskou, ale také neschopnost navazovat vztahy. Hrdiny filmových děl, podobně jako jejich diváky, ovlivňují relativně nové problémy paralelních životů ve světě sociálních sítí, stejně jako tradiční témata související s vůlí vymezit se vůči rodinným tradicím i vyrovnávání se s vlastní minulostí. Hned několik filmů si odbude na letošním festivalu svou českou distribuční premiéru, mj. mezinárodní koprodukční snímek Korzet (Corsage), jež festival zahájí, a film Srdeční záležitost (Liebesdings).

I v letošním roce své snímky na festivalu osobně představí celá řada filmových tvůrců i dalších hostů. 16. ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 20. do 26. října v pražských kinech Lucerna, Atlas a následně od 2. do 6. listopadu v brněnském kině Art a poprvé od 1. do 11. listopadu i v Olomouci v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea. Přesný program bude na webových stránkách www.dasfilmfest.cz zveřejněn do konce září. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

Reálné historické události nabídne například oceňovaný velkofilm rakouské režisérky Marie Kreutzer Korzet (Corsage), jež přichází s důvtipnou reinterpretací dějin a originálně vrací na plátna kin mýtus císařovny Sissi, jež touží po svobodě a emancipaci. Další sondou do evropských dějin, ale o jedno století později, do doby před pádem Berlínské zdi, pozve diváky snímek německé režisérky Franzisky Stünkel Střela zblízka (Nahschuss), jež snímek na festivalu představí osobně. Kam až může vést touha po úspěchu a spojení s komunistickými tajnými službami? Strhující historické drama je inspirováno životem Wernera Teskeho, posledního vězně popraveného v bývalé NDR. Drama podle skutečné události And Tomorrow We Will Be Dead Michaela Steinera pak rekonstruuje příběh mladého švýcarského páru, který byl v roce 2011 unesen na své cestě po staré Hedvábné stezce v Pákistánu.

Diagnóza: neschopni vztahu (Generation Beziehungsunfähig) je nový film Heleny Hufnagel. V hledáčku má nejmladší generaci, která touží žít bez závazků. Občas každý toto krédo opustí, ale problém nastává, když se pro změnu rozhodne jen jeden. Další vztahovou a trochu bláznivou komedií, kde se hlavní postavy ze všech sil snaží hlavně nevázat, je film Nightlife: Na tahu (Nightlife) Simona Verhoevena. Hlavní hrdina Milo se ale zamiluje a má jediný večer nato, přesvědčit svou vyvolenou, to mu ale komplikuje parta gangsterů v patách. Film Soul of a Beast, který získal 8 nominací na švýcarskou filmovou cenu, má k humoru daleko. Vztahová rošáda režiséra Lorenze Merze se pohybuje mezi mnoha filmovými žánry: postapokalyptický, o dospívání, samurajské ságy, fantasy, horror i drama.

Komedie Srdeční záležitost (Liebesdings) Aniky Decker, jež na festival rovněž zavítá, zaostří na život celebrit. Jen velmi málo stačí ke skandálu, a o to složitější je cesta napravit si vlastní reputaci. O tom ví své filmová hvězda Marvin Bosch, který ale při pádu z filmového nebe nalezne i něco mnohem cennějšího než vlastní slávu. Skutečnou hvězdu, legendárního rakouského lyžaře Franze Klammera, který triumfoval na olympiádě roku 1976 v Innsbrucku a jehož úspěch dodnes fascinuje nejen sportovní svět, představí životopisný film s názvem Jízda na hraně (Klammer) režiséra Andrease Schmieda.

Na festivalu Das Filmfest mají své silné zastoupení i nejnovější dokumentární filmy. Do českých kin přinese například oceňovaný dokumentární film Girl Gang a nechá nahlédnout do života teen influencerky Leoobalys, která zaprodává své dětství a dospívání sociálním sítím, ale i do světa fanynek, naprosto oddaných svým influencerským idolům. Dalším ze snímků, které na Das Filmfestu oficiálně vstoupí do českých kin, je dokument Můj otec, kníže (Mein Vater, der Fürst) – intimní portrét vztahu Karla Schwarzenberga a jeho dcery Lily Schwarzenbergové, která je společně s Lukasem Sturmem zároveň i režisérkou filmu.

Společně s kinem Ponrepo vzdá Das Filmfest hold jedné z nejvýraznějších osobností německé kinematografie Raineru Werneru Fassbinderovi, od jehož předčasného úmrtí letos uplynulo 40 let.