Co si sbalit na hory v létě

21. květen 2023, 23:13

Co si vzít v létě na hory, aby vás počasí ani jiné situace nepřekvapily? Myslete na správné vybavení s dostatečným předstihem, stihnete tak i případné nákupy. Pomůže vám seznam věcí, které by vám na dovolené na horách v létě neměly chybět. 

hory

Co mít na paměti před balením 

Nejdůležitější je vědět, že počasí v horách je často nepředvídatelné. Podmínky se mohou velmi rychle změnit a to, že je ráno při odchodu z ubytování venku horko, vůbec nic neznamená. S nadmořskou výškou a časem může být vše jinak.

Letní teploty na horách mohou dosahovat velmi extrémních hodnot, od více než třiceti stupňů až po teploty pod deset stupňů ve vyšších polohách. Déšť může přijít kdykoliv, ale nejhorší jsou bouřky, zvláště když se nemáte kam schovat. Výhodou letní horské turistiky je dlouhý den, takže je méně pravděpodobné, že půjdete domů ve tmě. Přesto nikdy nevíte, jak se situace vyvine, a proto je dobré být předem připraven.

Jak sbalit krosnu

Balení vybavení na hory se zdá být snadné, ale mnoho turistů dělá základní chyby. Je třeba si zapamatovat několik pravidel, jak správně vybrat turistický batoh. Přizpůsobte objem batohu svému vybavení. Kvůli příliš malému batohu se budete možná muset vzdát některých svých věcí. To pak na cestě může být v lepším případě nepříjemné, v horším vás to může ohrozit na životě a zdraví. Na druhou stranu by batoh neměl být vzhledem k obsahu ani příliš velký, aby se jeho obsah během túry nepohyboval a neskákal.

Nezapomeňte na měnící se teploty. Pokud se vám zdá, že teplé boty a bunda jsou přehnané, vezměte v úvahu, že na vrcholu může být o několik stupňů chladněji a často tam fouká vítr. Nezapomeňte si vybrat batoh s dobrým systémem odvětrávání zad. Je sice dražší, ale během výletu za něj poděkujete. Doporučený je objem 30 l.

Horská výbava

Co s sebou na hory

Při cestě do hor v každém ročním období byste si měli vždy vzít s sebou:

  • Baterku – i když se hodláte vrátit před setměním. Nejlepší je zvolit čelovku, abyste měli v případě potřeby volné ruce.
  • Jídlo – vezměte si o něco více, než budete potřebovat na několik hodin. Lehké jídlo vás nezatíží.
  • Mobil – slouží k přivolání pomoci a může také nahradit navigaci.
  • GPS a/nebo mapu a kompas
  • Powerbanku – zajistí, že vás vaše elektronické vybavení v krizové situaci nezklame.
  • Multitool – multifunkční nářadí, které obsahuje nožík a další nutnosti. 

Oblečení na hory v létě

Základem, který byste si měli vzít v létě na hory, je vhodné oblečení. Dovolená v nejteplejších měsících je spojena s holými rameny, holýma nohama a sandály nebo žabkami, ale v horách s takovým oblečením a obuví nepochodíte.

Pokud jde o obutí, zvolte trekové boty nad kotníky nebo nižší, tzv. turistické boty (pohorky). Nové nezapomeňte rozchodit , například ve městě. Noste vysoké ponožky a dlouhé, ne příliš volné kalhoty. To vás ochrání nejen před chladem na vrcholu, ale také před komáry a klíšťaty.

Když jedete v létě na hory, samozřejmě začínáte s tričkem s krátkým rukávem. I když vás fyzická námaha během túry zahřeje, přesto se vyplatí vzít si s sebou teplou mikinu a nejlépe softshellovou bundu, která vás ochrání před chladem, větrem a srážkami. Velmi důležitá je pokrývka hlavy ve formě klobouku nebo kšiltovky z tenkého, vzdušného, světlého materiálu, aby vaše hlava byla řádně větrána a sluneční paprsky byly správně odráženy.

Jídlo na hory

Můžete očekávat vysoké teploty, proto se vyhněte produktům, které se snadno kazí. Otrava prošlými uzeninami, vejci nebo mléčnými výrobky v horách může být nejen nepříjemná, ale i velmi nebezpečná. Na svačiny vybírejte suché věci, ale pokud se chystáte na delší tůru bez zastávky v chatě, vsaďte na hotové jídlo v sáčku. Využijete je i v případě, že nemáte k dispozici kuchyňku, a to díky samoohřevu. Stačí roztrhnout sáček, umístit do něj jídlo, zalít ho vodou a nechat ohřát. 

Turistický výlet

Co se pití týče, vyhněte se sladkým nápojům, které žízeň příliš neuhasí. Nejlepší je obyčejná neperlivá voda nebo izotonické nápoje. Pokud víte, že vaším cílem cesty je pramen, potok nebo řeka, postačí vám lehká láhev se zabudovaným filtrem. Přesto je dobré mít u sebe vždy alespoň půl litru minerální vody pro případ nouze.

Horská lékárnička 

S sebou zabalte i základní lékárničku na hory. V létě je nutností  repelent proti hmyzu, který byste měli použít každých pár hodin, abyste se vyhnuli svědivým puchýřům nebo v horším případě černému pasažérovi. Kousnutí klíštětem nepředstavuje jen nepříjemnost a stres, ale také riziko závažných onemocnění, jako je borelióza a klíšťová encefalitida.

Nezbytností je také opalovací krém s vysokým ochranným faktorem SPF 30. Kromě toho by vaše lékárnička měla obsahovat:

  • náplasti, včetně náplastí na mozoly,
  • sterilní obklady,
  • elastický obvaz,
  • trojúhelníkový závěs,
  • fólii NRC,
  • dezinfekci v malé lahvičce,
  • latexové rukavice,
  • základní léky na: průjem, horečku, bolest,
  • léky na zmírnění svědění po kousnutí.

Také se vyplatí vzít si s sebou zapalovač nebo zápalky ve vodotěsném obalu, vlhčené ubrousky a sáčky, aby se vám odpadky nemíchaly s obsahem batohu.

Co si vzít v létě na pár dní do hor

Vícedenní výlet do hor v létě si vyžaduje více vybavení. Pokud se chystáte strávit noc v přístřešku, stačí vám spací pytel, ale pokud se chystáte strávit noc pod stanem, budete potřebovat navíc samotný stan a pěnovou podložku. Hodit se bude také náhradní termoprádlo, plynová láhev, svítilna, hořák a samozřejmě doklady.

Při cestě do hor v zahraničí si s sebou vezměte cestovní pas nebo občanský průkaz, hotovost v příslušné měně a také nezapomeňte na zdravotní připojištění, které pokryje i náklady na případnou záchrannou akci.

Další vybavení na hory

Na hory si můžete vzít v létě i další věci, které ale nejsou nezbytné.

  • fotoaparát (nejlépe kompaktní nebo lehká bezzrcadlovka),
  • selfie tyč nebo stativ,
  • sportovní kamera, například GoPro,
  • dalekohled,
  • karty nebo jiná cestovní desková hra,
  • sluneční brýle,
  • sluchátka a přehrávač (stačí telefon). 

Přečtěte si, jaká jídla vařit na dovolené a inspirujte se tipy na zdolání 5 vrcholů, které vám vyrazí dech