Cirk La Putyka spustil 18. února na portálu HITHIT kampaň na podporu Jatek78 - NakopniJatka

20. únor 2015, 15:51
Cirk La Putyka spustil 18. února na portálu HITHIT kampaň na podporu Jatek78 - NakopniJatka

18. února odstartovala na portálu HITHIT.com kampaň, jejímž cílem je vybrat prostředky na rekonstrukci prostor Jatka78 v pražské Holešovické tržnici, které provozuje soubor nového cirkusu Cirk La Putyka. Sbírka končí 4. dubna a cílovou částkou jsou 2.000.000 Kč. 

Prostředky budou použity především na zatemnění divadla, vytvoření zkušebních prostor včetně zázemí pro účinkující, a na nákup zařízení, které se v rámci zkušebního provozu na podzim loňského roku muselo pronajímat - světla, ozvučení a tribuny se sedačkami. Na podpůrné kampanipod názvem NakopniJatka, která potrvá šest týdnů, se kromě domácího souboru Cirk La Putyka budou podílet jak umělci a výtvarníci spojení s Jatkami78, tak především tři další divadelní soubory: Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí a Činoherák Ústí. Odměnou pro ty, kdo Jatka78 podpoří, budou totiž kromě zajímavých dárků zejména vstupenky na benefiční představení, která tyto soubory na Jatka78 přivezou.

Prostory hal 7 a 8 v Holešovické tržnici jsou obrovské - a je potřeba je zrekonstruovat. Nechceme ovšem jejich podobu měnit nijak drasticky, syrovost celého prostoru je pro moderní divadlo, nový cirkus, tanec a koncerty ideální. Jatka plánujeme zvelebovat postupně,” říká na úvod principál souboru Cirk La Purtyka Rosťa Novák ml. “I kvůli omezeným možnostem čerpání financí z veřejných zdrojů se obracíme na ty, pro které Jatka78 stojí. Na lidi, kterým není lhostejný rozvoj kultury v Praze. Na lidi, kteří se na něm chtějí aktivně podílet tak, jako se podíleli naši předkové na stavbě Národního divadla,” doplňuje.

Dejvické divadlo se rozhodlo podpořit Jatka78, protože je to nádherný prostor vydupaný ze země lidmi, kteří jsou dle nás zárukou, že zde vznikne scéna, jaká zatím v Praze nemá obdoby. Nepodpořit je bych naopak považovala za mrhání lidskou energií a uměleckým potenciálem," vysvětluje Eva Kejkrtová Měřičková, ředitelka Dejvického divadla. To odehraje v holešovické tržnici cenami ověnčenou inscenaci Ucpanej systém. Jatka78 mají oproti Dejvickému divadlu víc než trojnásobnou kapacitu, což pro herce i diváky znamená mimořádný zážitek.

Divadlo Na zábradlí představí neméně úspěšnou hru Korespondence V+W. Ředitel divadla Petr Štědroň k tomu říká: “Opravdu velmi vítám, že vzniká nový prostor pro nové umění právě v areálu Holešovické tržnice. Jatka78 mám za krásný, flexibilní prostor s industriálním charakterem, kde již vznikla a v příštích letech jistě vznikne celá řada zajímavých inscenací. Jsem přesvědčen, že lidé v čele Jatek jsou zárukou dobrého směřování, provoz Jatek78 však bude vyžadovat velkou finanční i veškerou další podporu, bez které se neobejde. Buďte tedy, prosím, rozumní! Jakákoliv podpora kvalitního divadelního umění má velký význam.

I ústečtí divadelníci, kteří se stále rvou o svou existenci, Jatka78 nakopnou svým nejslavnějším představením poslední doby. A to Klubem rváčů podle románu Chucka Palahniuka, jenž dal Činoheráku Ústí jako jedinému souboru na světě právo na dramatizaci knihy.

Kromě těchto tří činoherních inscenací se v závěru kampaně na Jatkách78 odehraje další Mše za duše – tedy slavnostní večer v režii principála Cirku La Putyka Rostislava Nováka mladšího. Tentokrát se na jevišti potkají české a evropské hvězdy nového cirkusu.

V ideálním případě by tady měli vystoupit artisté z Cirkusu Cirkör, Circo Aereo a Cahin Caha. Bude to novocirkusový večer, kterým naplňujeme další a velmi podstatný význam Jatek78: vytváříme evropskou křižovatku nového cirkusu,” říká Rosťa Novák ml.

Zkušební provoz Jatek78 trval loni dva měsíce - během listopadu a prosince proběhlo v nových prostorách a v improvizovaných podmínkách pětatřicet představení, které navštívilo víc než 10.000 diváků. “Ověřili jsme si tím, že je o nový kulturní bod v Praze zájem. Jak diváci, tak i účinkující a desítky dobrovolníků, vdechli Jatkám78 život,” doplňuje Rosťa Novák ml.

Divadlo Jatka78 je jako sněhová koule valící se z kopce. Zrychlujeme a rosteme. Nechceme, aby projekt, který jsme vydupali ze země, usnul. Proto je nutná podpora všech, kteří se o Jatkách doslechli. Jedině tak nebudeme muset dělat další dlouhodobou přestávku a budeme se moct soustředit na to, co nám jde nejlíp. Na umění,” uzavírá Rosťa Novák ml.

Video ze zkušebního provozu zde: https://www.youtube.com/watch?v=0n1naE-qLuQ

Více informací na www.jatka78.cz, www.laputyka.cz a www.hithit.com.