55. ZLÍN FILM FESTIVAL představuje svůj program a hosty

14. květen 2015, 11:48
55. ZLÍN FILM FESTIVAL představuje svůj program a hosty

55. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež se uskuteční od 29. května do 4. června 2015 a bude zahájen dvěma plnohodnotnými ceremoniály ve Velkém kině. 

V letošním roce budou oba zahajovací filmy uvedeny ve slavnostních premiérách. Oficiální zahájení pro děti se uskuteční v pátek 29. 5. od 10 hodin a jeho součástí bude distribuční předpremiéra příběhu vycházejícího z klasické pohádky Boženy Němcové Sedmero krkavců, který natočila režisérka Alice Nellis. Zahajovacím filmem večerního programu bude od 20.00 premiéra českého celovečerního animovaného filmu Malá z rybárny režiséra a výtvarníka Jana Baleje.

Festivalová znělka je ke shlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=I7UvXC0UzMs

Zajímaví festivaloví hosté

Jürgen Prochnow – německý herec, kterému se podařilo prosadit v Hollywoodu. Zahrál si ve filmech Davida Lynche Duna a Twin Peaks, v Robinu Hoodovi, v Šifře mistra Leonarda,    v Anglickém pacientovi nebo v dramatu Ponorka (Das Boot), jednom z nejlepších a také nejdražších německých filmů. Žije střídavě v Los Angeles, New Yorku a v Mnichově.

Gren Wells – americká herečka a režisérka, v roce 1997 vyhrála v Sundance cenu za nejlepší krátký film. Na základě svých osobních zkušenosti z kariéry stand-up komičky napsala svůj první celovečerní film Malý kousek nebe – romantickou komedii s Kate Hudson a Gaelem Garcíou Bernalem v hlavních rolích. Snímek OUTsideři (The Road Within), s nímž soutěží v Mezinárodní soutěži hraných filmů pro mládež na 55. ZLÍN FILM FESTIVALU, je její režijní debut, který šel do amerických kin v dubnu 2015. V roce 2014 byla Wells vybrána do Variety's Top 10 nadějných režisérů, jejichž práce stojí za pozornost.

Gedeon Burkhard – německý filmový a televizní herec, hrál v evropských i amerických filmech a seriálech. Proslavily jej především hlavní role v seriálech Komisař Rex, Kobra 11  a ve filmu Hanební pancharti režiséra Quentina Tarantina. Českým divákům se představil mimo jiné v pohádce Šípková Růženka a v seriálu Náhrdelník s Libuší Šafránkovou.

Karl Markovics – rakouský herec, scenárista a režisér, známý coby inspektor Stockinger v seriálu Komisař Rex. Největší úspěch slavil ve filmu Ďáblova dílna, který získal v roce 2007 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V roce 2011 natočil film Atmen podle vlastního scénáře. Momentálně pracuje na filmu o Lídě Baarové, kde si zahraje Josepha Goebbelse.

Dny německé kinematografie

V sekci Dny německé kinematografie se divákům představí více než 50 celovečerních filmů plus další novinky, které jsou součástí soutěží filmů pro děti, krátkých animovaných filmů, studentských filmů a Evropských debutů. Sekce je rozdělena do pěti částí: Německé filmy pro děti, Německé filmy pro mládež, German Choice, Berlín – město plné příběhů a Novinky německé tvorby pro děti a mládež. Film z atraktivního prostředí padělatelů bankovek z nacistického Německa Ďáblova dílna(Die Fälscher) se bude ve Zlíně promítat za účasti představitele hlavní role Karla Markovice. Speciální sekcí je Berlín – město plné příběhů. Divákům nabídne např. nostalgický film Good bye, Lenin, kultovní Lola běží o život (Lola rennt) Toma Tykwera, šokující My děti  ze stanice ZOO (Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) či nezapomenutelné Nebe nad Berlínem (Der Himmel über Berlin) dalšího velikána světové kinematografie Wima Wenderse. Tuto sekci doprovodí minivýstavafilmových plakátů Filmstadt Berlin zapůjčená Goethe-Institutem.