Pietní akt k připomenutí 82. výročí heydrichiády na Pardubicku

Dovolujeme si pozvat vás na pietní akt k 82. výročí heydrichiády na Pardubicku, který se uskuteční v pondělí 3. června 2024 od 13:00 hodin v Památníku Zámeček Pardubice. Akt se koná pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla a záštitou ministra kultury Martina Baxy.

Pietní akt k připomenutí 82. výročí heydrichiády na Pardubicku
  • Adresa:
    Průmyslová 558,
    Pardubice, 530 03

Úkolem památníku je udržovat vzpomínku na oběti druhého odboje v Pardubicích, 194 popravených obyvatel z Pardubic, Ležáků a dalších obcí, kteří byli na zdejším popravišti zavražděni v červnu a červenci 1942. Expozice památníku připomíná pardubický odboj, s ním spojené aktivity skupiny Silver A a další tragické události druhého stanného práva. Dále se zaměřuje na válečné zločiny, pojmenovávání viníků a sledování jejich osudů pod heslem „Máme-li zlu předcházet, musíme jej napřed poznat“. V době, kdy jsou nejen v Evropě opět páchány válečné zločiny, je vzdělávání tohoto druhu dvakrát tak důležité a aktuální.

Budeme velice rádi, pokud budete moci společně s námi uctít památku obětí heydrichiády.

Zvána je široká veřejnost. Expozice bude 3. června výjimečně otevřena od 10 do 17 hodin, vstup bude celý den zdarma. Datum pietního aktu nebylo vybráno náhodně – právě 3. června 1942 byly na Zámečku popraveny první ze 194 obětí.

Více informací o Památníku Zámeček Pardubice naleznete zde.