Diáky v Bio Oko: Když se zubař podívá horám na zoubek - Matěj Bernát

13.6.2024, 18:00 – 19:30

Jakou nejčastější otázku dostává zubař Matěj Bernát? „Jak to proboha všechno stíháš?!“ Minulé jaro se vydal s Márou Holečkem do Himálaje, kde podnikli nelehký prvovýstup na téměř sedmitisícovku Sura Peak.

Cena vstupenky: 190 Kč

Ještě předtím  vystoupal na všech 82 alpských čtyřtisícových vrcholů a taky stanovil nový rekord zimního přechodu „Vlada Gipsyho Tatarky“ na skialpech. Při tom všem ještě ani ne třicetiletý Matěj zvládl založil vlastní zubařskou kliniku a spolu se svým bratrem si otevřít obchod se sportovním zbožím. Po večerech Matěje nejčastěji najdete na lezecké stěně, kde i přespává, nebo v jeho obytném autě. 

Matěj nám povypráví o svých extrémních horských dobrodružstvích i o tom, jak dokáže všechno skloubit a zůstat stále veselý a plný humoru. Součástí večera bude i promítání originálního půlhodinového filmu Simply Beautiful o výstupu na Sura Peak, který rozhodně nenechá vaši bránici v klidu!

Matěj Bernát (nar. 1995)
Český horolezec, lyžař, skialpinista, trailový běžec a taky zubař, který jako první Čech a třetí nejmladší muž dokončil (přechodem Peuterey Intégrale) projekt 82 × 4000, tj. vystoupal na všech 82 alpských čtyřtisícových vrcholů. Do povědomí horolezeckého světa se dostal i překonáním ikonického zimního přechodu Vladimíra „Gipsyho“ Tatarky. Celých 50 km a šest tisíc výškových metrů zdolal v čase 16 hodin a 25 minut, a zkrátil tak původní rekordní čas o 4 hodiny. Letos podnikl úspěšný prvovýstup západní stěnou alpským stylem na himálajský vrchol Sura Peak (6764 m n. m.) s Márou Holečkem. Většinu svých dobrodružství podniká sólo, na jeden zátah, s co nejmenší výbavou. Jak sám říká: „Míň věcí, míň problémů.“