Muzeum spravuje největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě čítající více než patnáct tisíc předmětů. Většinu z nich tvoří dar firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou vzorkovnu unikátních foukaných a dekorovaných vánočních ozdob. 

Cena vstupenky: 120 Kč
Expozice Svět zázraků - Muzeum skla a bižuterie
  • Adresa:
    U Muzea 398/4
    Jablonec nad Nisou 466 01

Součástí sbírky jsou též současná produkce i historické ozdoby z počátku 20. století, období první republiky (včetně daru potomků rodiny výrobce Václava Bergera z Bílé Třemešné) a let socialismu.

Expozice je příběhem cesty vánočních ozdob do zaslíbené země za mořem, nejdůležitějším odběratelem tohoto křehkého zboží totiž byly Spojené státy Americké. Proto jsou nainstalovány do tvaru pestrých mořských vln, nechybí ani zaoceánský parník či efektní mrakodrapy.

Autorem scénografického řešení je známý designér Jakub Berdych Karpelis z pražského QUBUS DESIGN STUDIA, logo expozice vytvořil David Matura.

Otevření expozice je zakončením dlouhodobého cíle muzea. Již v roce 2013 vznikl první ideový záměr muzejní přístavby s touto stálou expozicí. Samotnou budovu tzv. „krystalu“, která byla oceněna titulem „Stavba roku 2020“, jsme otevřeli 20. června 2020. Svět zázraků, plný českých skleněných vánočních ozdob, jsme tedy veřejnosti zpřístupnili téměř přesně po dvou letech, a to v neděli 26. června 2022. 

Věříme, že Svět zázraků / World of Wonders bude velkým lákadlem k návštěvě muzea a Váš dojem z ní bude zkrátka WOW