Vahadla a čempurity aneb Loutky z Naivního divadla v Domě Scheybalových

29.11.2023 – 1.6.2024, 23:59

Seznamte se s tvorbou významných scénografů Naivního divadla Liberec. Na výstavě v Domě Scheybalových uvidíte loutky a dekorace z legendárních inscenací, zahrajete si vlastní loutkové divadlo v loutkové herně a můžete zhlédnout i krátký film.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Naivní divadlo Liberec (NDL) bylo založeno v roce 1949 jako jedno z prvních profesionálních loutkových divadel v bývalém Československu. Za dobu své existence si kvalitou svých inscenací vydobylo uznání veřejnosti i odborníků po celém světě. Na výstavě v Domě Scheybalových můžete zhlédnout tvorbu scénografů, kteří s Naivním divadlem Liberec dlouhodobě spolupracovali nebo ještě pořád spolupracují a kteří zanechali nesmazatelnou stopu v jeho poetice – Pavel Kalfus, Ivan Antoš, Ivan Nesveda, Marek Zákostelecký, Barbora Jakůbková a Robert Smolík.

.

Výstava je rozdělena na několik částí:

  • Hlavní část tvoří loutky a dekorace z jedenácti inscenací NDL, z kterých většina slavila úspěchy v České republice i v zahraničí. Za všechny uveďme například legendární hity repertoáru “Bezhlavý rytíř” nebo “Alibaba a čtyřicet loupežníků”.
  • Druhou částí je interaktivní loutková herna, kde si návštěvníci mohou sami zahrát vlastní divadlo s loutkami a jednoduchými kulisami pro tento účel vyrobenými.
  • Třetí částí je film sestříhaný z ukázek inscenací, které jsou aktuálně na repertoáru Naivního divadla Liberec.
  • Ve vstupní chodbě se nachází obrazový a textový materiál stručně mapující historii a tvorbu NDL.

Dům Jany a Josefa V. Scheybalových (podkroví), Kostelní 1/6, Jablonec nad Nisou