Unikátní výstava: Fotografie Ruth Orkin poprvé v Česku

6.3.2024 – 12.5.2024, 23:59

První autorská výstava Ruth Orkin v České republice přináší jedinečnou možnost prohlédnout si tvorbu slavné americké fotografky. Její příběh se začal psát v roce 1931, když dostala svůj první fotoaparát. Už v sedmnácti letech se s ním vydala sama napříč Spojenými státy americkými na kole, aby mohla navštívit Světovou výstavu v New Yorku. Publikovala ve známých amerických novinách a časopisech, vystavovala v předních amerických galeriích a muzeích.

Unikátní výstava: Fotografie Ruth Orkin poprvé v Česku
  • Adresa:
    Jurečkova 9,
    Moravská Ostrava, 702 00

Ruth Orkin je známá svými snímky žen, které se v 50. letech 20. století začaly vydávat svou vlastní cestou. Fotografovala je v práci, v salonech krásy, na koktejlových večírcích, doma, ale také třeba na výstavách psů. Dokumentovala a srovnávala životy pracujících žen s ženami v domácnosti.

Ruth Orkin vždy převracela očekávání společnosti. Její fotografie jsou svobodným, laskavým a vnímavým komentářem své doby. Vyprávějí příběhy o vzkvétající Americe poválečného období, o životním postoji společnosti na vzestupu a o ženách, které si osvojují nové postavení ve společnosti. Humorný, ale zároveň i odvážný pohled Ruth Orkin na svět je patrný v detailech jejích snímků, v její schopnosti zachytit pohyb, v načasování, ale také v kompozici snímků.

Výstavu RUTH ORKIN / A Photo Spirit si můžete prohlédnout v Domě umění v Ostravě až do 12. května. Více informací nejdete na www.gvuo.cz

Foto: Náhledy do výstavy, @Roman Polášek