Annabelle Plum & Žaneta Vítová - Kasárna Karlín

11.4.2024, 19:00 – 21:00
Poslední ze série koncertů ve spolupráci s Ma Records se uskuteční 11. dubna. Srdečně zveme! Annabelle Plum & Žaneta Vítová se společně věnují hudbě pro experimentální hlas a akordeon.
Cena vstupenky: 190 Kč
Jejich tvorba je zabarvena nevšední zvukově poetickou malbou meandrující mezi každodenní všedností a intenzivní emocionalitou. Komponované části se snoubí se sférami volné improvizace. Za použití rozšířených technik hry na nástroje autorky čerpají inspiraci z evropské hudební tradice a také z kořenů world music. Zpěvačka Annabelle Plum používá svůj hlas v rozsahu od sopránu po masivní kontraalt v široké paletě zabarvení. Akordeonistka Žaneta Vítová čerpá inspiraci z free jazzu a soudobé hudby. Paralelně s tímto projektem spolupracují obě hudebnice na vlastních nezávislých hudebních kariérách. Obě vystupují s renomovanými orchestry a soubory v České republice i v zahraničí.
Hudba Talaqpo je zběsilá i křehká, improvizovaná i přísně komponovaná, energická i vyčerpávající, nesrozumitelná i jasná, nestravitelná i lehká, hutná a zároveň prostupná. Častým výchozím podnětem k její tvorbě jsou field recordings, rozhovory a příběhy posbírané na cestách po východoafrických vesnicích, putykách, deštných pralesech i vyprahlých stepích. Ty dozrávají v interpretaci jednotlivých hráčů, z jejichž společného zápasu vyrůstá jedinečný zvuk kvintetu.
Hudba ansámblu Endemit (Vít Beneš – kytara, zpěv, Vlado Micenko – baskytara, kontrabas, Erik Hajtmánek – bicí, perkuse) je neuřvanou ódou na radost. V tvorbě je patrný humor, nadsázka, šlapající rytmika, jímavé kytarové štěky, niterné výpovědi a tučné groovy.