Krajinou krále Ivana - KC Průhon

22.11.2023 – 29.1.2024, 23:59

Výstava fotografií Ivana Krále pod názvem "Krajinou Krále Ivana" v galerii KC Průhon bude k vidění až do konce ledna 2024 dle otevírací doby knihovny.

Fotograf Ivan Král se nejvíce zaměřuje na architekturu staré Prahy a českou krajinu, především Šumavu. Většina fotografií je zachycena za časných jiter, což dodává fotografiím na jedinečné atmosféře a dalo by se říci, až na poetičnosti, kdy je svět zahalen do mlhy a tajemství.

Autorova díla v nás vzbuzují pocit klidu, nových nedotčených začátků a tím získávají na nezaměnitelné autentičnosti.

KRAJINOU KRÁLE IVANA
Výstava představuje práce fotografa Ivana Krále za uplynulých čtyřicet let, z roku 1983 až po současnost. Převážně se jedná o fotografie šumavské krajiny v okolí Lipenského jezera. Na své toulky po okolí se vydává již pětadvacet let ze své malé šumavské dřevěné chaty.

Zatímco v minulosti se autor věnoval krajině jako celku, tak v poslední době se zaměřuje hlavně na detaily, ve kterých nalézá nové abstraktní světy. Vznikly tak nové cykly jako: Kvetoucí voda, Barvy na potoce, Příběhy v zamrzlé louži, Čeření v příboji či Sněhem zaváté.

“Moje fotky vznikají většinou souhrou náhody a štěstí. Cíl nebo směr svých ranních výletů nijak neplánuji. Prostě jdu nebo jedu krajinou. Fotografie je umění se dívat, a tak se jen snažím mít oči otevřené,” přibližuje vznik svých fotografií Ivan Král.

BIO
Ivan Král, narozen 25. června 1955 v Praze, po absolvování SOU pracoval v několika pražských tiskárnách jako reprodukční fotograf. V roce 1983 byl na základě předložených prací přijat do Fondu výtvarných umělců a od té doby působí jako nezávislý umělecký fotograf.

V roce 1991 založil svoji firmu – Nakladatelství KRÁL, ve které vydává autorské i zakázkové obrazové publikace a nástěnné kalendáře.

Jako fotograf se nejvíce zaměřuje na architekturu staré Prahy a českou krajinu.

V roce 2000 vydal vlastním nákladem autorskou obrazovou publikaci Naše Praha oceněnou v témže roce Ministerstvem kultury ČR jako kniha roku.

Od 5. 6. 2005 je držitelem prestižního certifikátu QEP / Qualified European Photographer, který uděluje Federace evropských fotografů FEP v Bruselu.

Od roku 2019 je členem spolku JUV (Jednota umělců výtvarných).

Realizace: Reprezentační nástěnné kalendáře pro IPB, ČNB, ČMSS, Bank Austria Creditanstalt, PRE, ŠkodaExport, Diplomatický servis, Národní knihovnu Praha, Parlament ČR, Poslaneckou sněmovnu. Realizoval řadu samostatných výstav doma i v zahraničí a účastnil se mnoha společných.

Místo: Galerie KC Průhon

Vstup zdarma.