Výstava Tima Burtona v Obecním domě v Praze

1.5.2024 – 30.9.2024, 23:59

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli. 

Cena vstupenky: od 400,- Kč
Výstava Tima Burtona v Obecním domě v Praze
  • Adresa:
    Náměstí Republiky 1090/5
    Praha 1 110 00

K vidění bude bezpočet exponátů – storyboardů, skic, návrhů scén, loutek a fotografií z nadčasové filmové klasiky, jako je Beetlejuice, Batman, Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu či Mars útočí. Instalace, představující hlubinnou sondu do Burtonovy tvorby, zakotví v příštím roce /od května do září/ v historickém prostoru Obecního domu.

To vše za podpory společnosti Art Movement, jejíž ředitelka Kateřina Riley říká: „…když jsme obdobnou výstavu, přibližující „Burtonův svět“, pořádali v roce 2014, stala se nejúspěšnější akcí roku. Navštívilo ji tehdy přes 100 000 lidí. Podařilo se nám zapojit a nadchnout i mladé diváky. Věříme, že i tentokrát potěšíme celou další generaci, skalní fanoušky Burtona i milovníky filmu a umění, kteří vyrostli třeba na snímcích Dumbo či hororovém seriálu Wednesday. V něm se pojí to nejlepší z dřívější a aktuální Timovy tvorby, což dokazuje postava vyšetřovatelky ztvárňující stejnojmennou postavu z Addamsovy rodiny.“

Více než čtyřicetiletá umělecká dráha tohoto vizuálního pohádkáře, který své temně laděné příběhy dokáže vždy úsměvně zlehčit typickou nadsázkou a humorem, nadchla návštěvníky ve světových metropolích jako MoMA v New Yorku, v Los Angeles County Museum of Art, v melbournském Australian Centre for the Moving Image, Cinémathèque Française v Paříži či v Museum of Art v Soulu.

V Praze se výstava s názvem Tim Burton – Návraty koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a kulturní atašé Natalie D. Wilkins z Velvyslanectví USA v Praze. Hlavními mediálními partnery jsou Česká televize, ČRo – Radiožurnál, Forbes a Seznam Zprávy.

O předprodej vstupenek a speciálních akcí k výstavě se stará portál Ticketmaster. Kdo chce potěšit své blízké, může již nyní pořídit originální vánoční dárek s bonusem.

Více na www.timburtonprague.cz nebo timburtonpraha.cz

IG – Tim Burton Prague
FB – Tim Burton Prague
Twitter – Tim Burton Prague

Foto: ©TIM BURTON PRODUCTIONS, ART MOVEMENT