První rána kapitána - Vzlet

„Nejvíc mě vyděsilo, že ve třiceti pořád řešíte to stejný jako my.“

První rána kapitána - Vzlet
  • Adresa:
    Holandská 669/1,
    Praha 10-Vršovice, 101 00

Eva (17 let): Píšu tuhle anotaci a jsem přejedená špaget s kečupem. Jsem sama doma. Dneska jsem nebyla ve škole a mám pocit, že jsou na mě rodiče naštvaní, že s nimi netrávím moc času. Chápu to, ale je fakt fajn dělat hodně věcí a hlavně dělat si je jak chci. Občas mě přepadne strach z toho, že rostu a z času, který bych měla nějak smysluplně vyplnit. Nevím kam, a jestli, chci na vysokou. Chtěla bych toho dělat tolik, že si neumím vybrat.

Rózi (14 let): Ještě určitě nechci být dospělá, jsem ráda za to, že můžu být v tomhle věku, i když se možná může zdát děsný, jen… bych možná chtěla trochu víc volnosti. V tom, co dělám, kam chodím, jaké svoje názory říkám. Protože spousta lidí nás puberťáky nerespektuje a nebere vážně. Je to zvláštní. Někdy mám pocit, jako že už jsem velká a zodpovědná a jindy je ze mě zase malý dítě.

Petr (27 let): Když mi bylo zhruba tolik, co vám, tak jsem si ze stresu z přijímaček na střední při psaní testu propotil kompletně celé kalhoty. Taky jsem si myslel, že musím přesně vědět jak bude vypadat můj život za 10 let.

V divadelním projektu První rána kapitána se setkávají dva zdánlivě odlišné světy, dva týmy: DVĚ GENERACE. Každá si o té druhé něco myslí a každá si myslí něco o sobě. Dávají se do řeči, oťukávají a poznávají se. Jak moc se naše představy míjí s realitou? Vidíme se v sobě navzájem? Jaké strachy sdílíme? Jak si představujeme budoucnost a jak jsme se dostali do bodu, ve kterém jsme teď?

Jako skupina 11:55 jsme oslovili o generaci mladší tvůrce, se kterými se setkáváme na scéně. V dvougeneračních týmech vytváříme také kostýmy, scénografii, hudbu i propagaci. Snažíme se na jedné straně prozkoumat jednotlivé příběhy, ale také vidět, kolik z nás určitý příběh, či situaci sdílí. Síla sdílení a hledání společného řešení složitých situací je pro nás zásadní a přesahuje zdi divadla.

 

“Stalo se mi, že mi autorita řekla něco, na co neměla právo.” 100% ANO.

“Kradla jsem.” 87% ANO.

“Utekl jsem z domova.” 35% ANO.

“Někdo se mě pokusil unést.” 27% ANO.

Koncept: Petr Erbes, Anna Klimešová

Režie a dramaturgie: Anna Klimešová, Petr Erbes

Dramaturgická spolupráce: Eva Dubnová, Stela Joudalová

Scénografie: Klára Fleková, Emilie Kalivodová, Julie Klímová, Julie Pleskotová, Agáta Zachová

Hudba: Matěj Šíma, Anežka Kalivodová, Andrej Kopčan, Mariánka Udatná, Vojta Udatný

Produkce: Klára Markvartová, Alice Kofláková

Hrají: Pavlína Balner, Michal Bednář, Boris Babka, Lucia Čižinská, Rozálie Fidlerová, Jan Hofman, Anežka Kalivodová, Emílie Kalivodová, Karla Kalivodová, Andrej Kopčan, Laura Malíková, Adam Milka, Anna Rösslerová, Andrea Semotjuková, Dan Síbr, Viktorie Trávníčková, Petr Ťopek, Mariánka Udatná, Vojta Udatný

Termíny