Daniil Charms / Jan Horák: Stařena (režie: Jan Horák) - Studio Hrdinů

Pondělí, 27.05.2024 20:00 | další termíny

Novela Stařena ruského avantgardního autora Daniila Charmse s humorem poodhaluje děsivou realitu života v Rusku napříč staletími. 

Daniil Charms / Jan Horák: Stařena (režie: Jan Horák) - Studio Hrdinů
  • Adresa:
    Dukelských hrdinů 530/47
    Praha 170 00

Krátký text, i když patří k autorovým nejdelším, je výchozím bodem k složitému fenoménu „ruského člověka“. Člověka, který žije v iluzi svobody, intimity, uměleckého sebevyjádření a důstojného života.  Metaforou zla je zde mrtvá stařena, kterou přes sérií více či méně absurdních pokusů, nelze odstranit. Kdo ale nebo spíše co je tím neřešitelným problémem, je to vnější síla nebo vlastní imaginace, která je v nesvobodné společnosti smrtelným nebezpečím?
Charmsova temně hravá novela poodhaluje nesvobodnou a strachem svázanou společnost, která žije jaksi ze setrvačnosti a přijímá svůj osud s fatální paralýzou, která vede pouze k destrukci. Inscenace Stařena je výsměchem zrůdné sovětské moci a nabízí cestu, jak alespoň trochu porozumět pochroumané a tragické ruské duši.

Jedním z důvodů zinscenovat toto Charmsovo dílo, je snaha rehabilitovat ruskou kulturu. Přirozeně tu, která se staví na odpor nesvobodě, neúctě k lidskému životu, agresi, a to i ve své nejhorší válečné formě. Osud Daniila Charmse byl tragický, příčinou jeho smrti byl jeho talent a svobodný duch.

Stařena je prvním dílem volné trilogie zaměřené na Rusko, jeho minulost, současnost, kulturu a naši společnost.

autor: Daniil Charms / Jan Horák
překlad: Martin Hnilo
adaptace: Jan Horák
režie: Jan Horák
scéna: Lucie Sedláková
kostýmy: Madla Horáková Zelenková
hudba: Petr Zábrodský
světelný design: Václav Hruška
asistentka režie: Pavlína Hýčová
asistentka scénografie: Ludmila Zajíčková
výtvarná spolupráce: Igor Korpaczewski

 

hrají: Matyáš Řezníček, Natálie Řehořová, Ondřej Malý

 

Termíny