33. ročník festivalu Krumlov

12.7.2024 – 3.8.2024, 23:59

32. ročník Festivalu Krumlov zakončily koncerty NEvážná klasika a Slavné operní sbory a Carmina Burana, který musel být kvůli celodennímu nepříznivému počasí zkrácen. Po závěrečném koncertu byl oznámen termín 33. ročník festivalu, který proběhne v termínu 12. července – 3. srpna 2024.

Cena vstupenky: 990,- Kč

Po závěrečném koncertu 3ě. ročníku Slavné operní sbory a Carmina Burana prozradili pořadatelé termín 33. ročníku festivalu, který připadne na 12. července – 3. srpna 2023. Pořadatelé zatím neprozradili konkrétní dramaturgický rámec ani interprety, plánují však pokračovat v nastavených trendech, lokálních spolupracích a započatém vývoji festivalu.
„Nepochybně budeme díky konceptu Smetana200 a Roku české hudby akcentovat českou tvorbu ještě více než v jiných letech. Dvě stě let od narození oslaví také rodák z nedalekého Lince – rakouský skladatel Anton Bruckner. Se Smetanou jsou tedy přímí současníci a naše teritoriální výhoda tak vybízí, abychom ukázali jejich dílo zase v jiném kontextu, možná lehce Rakousko-Uherském, a upevnili započatou přeshraniční spolupráci a podpořili tak produkce české hudby i za našimi hranicemi naší,“ přibližuje plány na rok 2024 Gabriela Rachidi, ředitelka Festivalu. „Chceme pokračovat v trendu, kterým se profilujeme v posledních letech, a prolínat v našich produkcích různé formy umění – klasickou hudbu spojit s tancem, baletem, herectvím. Tomu napomáhají i novinky letošního roku, které chceme nadále rozvíjet, jako na příklad mistrovské baletní kurzy s tanečníkem a choreografem Jiřím Bubeníčkem,“ pokračuje Rachidi.
„Chceme, aby návštěvníci zapomněli na ostych z klasické hudby a proměnili ho s námi ve zvědavost. Nadále rozšiřujeme spolupráci s lokálními umělci a subjekty z kulturně-sociální sféry. Ideální prostor nám k tomu dává doprovodný program ve Festivalové zóně, který se stal nedílnou součástí festivalu, a nově také akce organizované během celého roku. Chceme, aby klasická hudba byla přístupná a dostupná každému. Postupně ukazujeme, že Festival Krumlov nemusí být jen koncerty, jen v létě, v krásných historických sálech nebo pouze v Českém Krumlově,“ nastiňuje festivalové plány do dalších let Marie Rydlová, tisková mluvčí festivalu.

Festival Krumlov (dříve MHF Český Krumlov) je jedním z nejvýznamnějších českých festivalů klasické hudby. Tradičně se koná ve městě Český Krumlov již od jeho zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1992. Svými koncerty propojuje interiéry a exteriéry tohoto města a další historicky a kulturně zajímavé lokality jižních Čech. Festival se dosud konal na více než 40 místech a i letošní 32. ročník oživí hudbou několik netradičních lokací. Kromě variability koncertních míst je pro festival stěžejní podpora mladých umělců a propojení hudby s dalšími uměleckými formami. Komorní, symfonická a sborová díla často uvádí v kombinaci s tancem, herectvím a originální scénografií. Dramaturgie akcentuje také díla vokální, opery či operní galakoncerty. Na programu festivalu se vyjímají jména špičkových českých a zahraničních sólistů společně s nejvýraznějšími interprety mladé generace. Festivalová zóna je doprovodný program festivalu, který přináší multižánrové koncerty, edukační, sportovní a výtvarné aktivity zdarma pro nejširší veřejnost.