Únorové Svátky hudby a česká kvarteta

20.2.2024, 19:30 – 21:00

V únoru bude koncertní cyklus Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, pokračovat komorním koncertem zaměřeným na smyčcová kvarteta. Na podiu Pražské konzervatoře se představí hned dva zástupci české kvartetní školy, renomované Wihanovo kvarteto svede hudební dialog s mladým Ševčíkovým kvartetem.

Cena vstupenky: od 300 Kč

Wihanovci, kteří na mezinárodní hudební scéně působí od roku 1985, si získali mimořádný věhlas za interpretaci, jak domácího českého repertoáru, tak i mnoha nejpřednějších děl kvartetního repertoáru období klasicismu a romantismu i děl moderních. Na svých koncertních cestách projeli takřka celý svět a stali se laureáty prestižních soutěži v Japonsku, Velké Británii, Itálii i tuzemské soutěže Pražského jara. Wihanovo kvarteto hraje ve složení Leos Čepický a Jan Schulmeister (housle), Jakub Čepický (viola) a Michal Kaňka (violoncello). Na Svátcích hudby přednese tento soubor Dvořákův Americký kvartet.

Partnerem Wihanova kvarteta bude zástupce nejmladší generace komorních těles, Ševčík Quartet. Tento soubor vznikl v červnu roku 2020 na Pražské konzervatoři ve složení: Pavla Tesařová, první housle, Michael Foršt, druhé housle, Matouš Hasoň, viola a na violoncello Martin Houdek. Od července 2022 je violoncellistou souboru Adam Klánský. Na své alma mater studovalo kvarteto pod vedením Radka Křižanovského a Apollon Quartet, který měl také původně na koncertu vystoupit. Mladí hudebníci dnes studují na pražské HAMU či v Drážďanech a jsou současně i předními interprety mladé hudební scény, kteří směle získávají prvenství v řadě hudebních soutěží. Nositelé jména jednoho z nejslavnějších českých houslových pedagogů na koncertu zahrají Haydnův Smyčcový kvartet A Dur, op. 20 č. 6.

Společně pak oba soubory doprovodí hostitele, houslistu Václava Hudečka ve Vivaldiho Koncertu č. 3 G dur. Netradiční kvartetní večer se uskuteční v úterý 20. února od 19.30 hodin v koncertním sále Pražské konzervatoře. Více informací na www.svatkyhudbyvpraze.cz.

Generálním partnerem festivalu Svátky hudby je pojišťovna Kooperativa.