Světová hvězda Luke Czepiela míří na Aviatickou pouť 2023

27.5.2023 – 28.5.2023, 23:59

Snahou organizátorů leteckých dnů je mít v programu vedle řady špičkových pilotů i nějakou hvězdu všeobecně známou širšímu okruhu veřejnosti. Ovšem mít mezi vystupujícími pilota, který je mediálně známý téměř po celém světě, se organizátorům poštěstí jen málokdy.

Cena vstupenky: od 499 Kč

Na letošním ročníku Aviatické pouti, který se uskuteční o víkendu 27. a 28. května 2023 na letišti v Pardubicích, tomu tak bude. Vedle několika předních hvězd svou účast potvrdil i Luke Czepiela.

„Jsme nesmírně rádi, že se nám podařilo dohodnout účast polského pilota Lukasze Czepiely, který je ve světě znám jako Luke,“ říká s neskrývanou radostí Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti a pokračuje: „jeho jméno známé v leteckém světě si někteří diváci možná hned nevybaví, ale zcela jistě zaznamenali v polovině března letošního roku jeho výkon. Tehdy se tento devětatřicetiletý polský pilot stal prvním člověkem, který s letounem dosedl na přistávací plochu určenou pro vrtulníky. Uvážíme-li, že plocha měla průměr 27 metrů, tak je to velice pěkný výkon, ale úplně jinou hodnotu výkon získá, když upřesníme, že plocha byla umístěna na vrcholu dubajského hotelu Burdž
al-Arab ve výšce 212 metrů nad zemí. Tam se muselo jednat o perfektní rozpočet na přistání, protože k orientaci tam pilot neměl žádné referenční body tak jako na letišti. Je také zajímavé, že pro přistání nevyužil ani celou délku heliportu a ještě šest metrů ušetřil. Jak sám uvedl, na tento výkon se připravoval dva roky, během kterých uskutečnil stovky cvičných přistání ve vymezeném prostoru.
K takovému výkonu je třeba nejen schopností a odvahy, ale také vhodný letoun. Tím byl hornoplošný Carbon Cub. Letadlo je to poměrně nové, ale koncepcí navazuje na známé Piper Cuby, které se poprvé objevily v druhé polovině třicátých let. Ten současný stroj však využívá moderních konstrukčních materiálů a celkově je aerodynamicky více propracovaný. Jak Lukasz Czepiela, tak jeho Carbon Cub se předvedou divákům v Pardubicích. Hotel jako v Dubaji zde nemáme, ale sledovat krátká přistání bude nevšední zážitek i na ploše letiště. Jedná se také o jedinečnou možnost, protože krátce po Aviatické pouti bude letoun přepraven do Spojených států, takže příležitost vidět rekordmana s jeho letadlem na evropské airshow, bude jen na letošní Aviatické pouti v Pardubicích,“ dodává Jan Rudzinskyj.

Lukasz Czepiela je profesionálním pilotem dopravního Airbusu A320, současně je letecký akrobat a první polský pilot Red Bull Air Race. Pro nás je jistě také zajímavé, že u okouzlení létáním u něj byla částečně i česká stopa. V roce 1989, ve svých šesti létech, navštívil s otcem letecký den, kde viděl perfektní sestavu, kterou předváděl tehdejší přední polský akrobat Janusz Kasperek na letounu Zlin Z- 50LS vyráběném v Otrokovicích.
Vedle letových exhibicí, které potrvají přibližně pět hodin, má Aviatická pouť tradičně připraven i celodenní pozemní program pro celou rodinu.

Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.