Březnové vycházky Prahou: Z Královských Vinohrad na Žižkov

25.3.2023, 14:00 – 15:30

Komentovaná vycházka, mapující oblast na pomezí Vinohrad a Žižkova.

Cena vstupenky: 200 Kč

V roce 1849 se stalo rozsáhlé území Viničních hor obcí Vinohrady. Jen o pár let později se tato enkláva rozdělila na dvě samostatné části: Královské Vinohrady a Žižkov. Jejich vývoj se v následujících letech ubíral zcela odlišným směrem. Zatímco mezi vinohradskými obyvateli bychom našli především zástupce bohatší střední třídy, Žižkov se stal čtvrtí typicky dělnickou. Tomu také odpovídá místní zástavba. Vinohradské činžáky s prostornými byty zdobí honosné a velmi dekorativní fasády, žižkovské domy byly ryze účelné.

Vycházka nás zavede do okolí náměstí Jiřího z Poděbrad a horní části Žižkova. Dozvíte se, kde se nachází dnes poněkud skrytý židovský hřbitov, kam se chodívalo tančit, kde se scházela žižkovská mládež či v jakém činžáku bydlel hrdina oblíbeného televizního seriálu - podnikatel Martin Born. Chybět nebudou ani vzpomínky žižkovského rodáka, básníka Jaroslava Seiferta

SRAZ:  ve 14 hodin před vchodem do kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, náměstí Jiřího z Poděbrad (pozor: stejnojmenná stanice metra je mimo provoz, použijte tramvaj).

Vycházka trvá cca 1,5 hodiny a skončí v Seifertově ulici.

VSTUPNÉ: 200 Kč dospělí / 150 Kč studenti a senioři / 50 Kč děti 7-15 let / děti do 6 let zdarma.