Marie Antoinetta, dcera Marie Terezie, byla z politických důvodů provdána za mladého francouzského krále Ludvíka XVI., aby sňatek napomohl sjednocení dvou evropských mocností a dvou velkých vládnoucích rodů – Habsburků s Bourbony.

Marie Antoinetta - Divadlo Antonína Dvořáka
  • Adresa:
    Čs. legií 148/14
    Ostrava – Moravská Ostrava 701 04

 A tak se teprve patnáctiletá dívka z přísného tereziánského prostředí ocitla na pompézním dvoře v paláci ve Versailles. Brzy si manýry dvora osvojila natolik, že se stala rokokovou ikonou, královnou módy, přepychu a rozmařilého plýtvání. Do dějin vstoupila těmi nejvýstřednějšími parukami, šaty a šperky na jedno použití. Královnino rozhazování kontrastovalo se stoupající bídou francouzského lidu, díky čemuž se stala symbolem vší neřesti a plýtvání a jednou z nejpodstatnějších rozbušek Velké francouzské revoluce. A stejně tak rychle, jako osud vynesl Marii Antoinettu na vrchol slávy a obdivu, ji také srazil do nenávisti a potupy, z královských komnat ji uvrhl do žaláře a z pozlaceného kočáru na popravčí káru. Život jedné ženy tak zrcadlí bouřlivé dějinné události, které přerodily Evropu a daly vznik moderní republice. Strhující příběh, na jehož konci zní mrazivý svistot padající gilotiny.

Inscenace bude také součástí Knižního festivalu Ostrava, který se koná 3. a 4. března 2023 na Černé louce. V pátek 3. března od 14.40 hodin se uskuteční beseda s herci a tvůrci inscenace Marie Antoinneta; představí se jeden z autorů dramatizace a zároveň režisér inscenace Vojtěch Štěpánek, dramaturg Norbert Závodský a také herci – představitelka hlavní role Marie Antoinetty Sára Erlebachová a Tomáš Jirman spolu s Anetou Kalužou Klimešovou, kteří ztvárňují postavy Stefana Zweiga a jeho ženy Lotty Altmann. Besedu bude moderovat Vít Roleček, po ní je připravena autogramiáda.
Ve stánku NDM budou pro návštěvníky festivalu připraveny vstupenky za zvýhodněné ceny a fotokoutek.

Autor předlohy: Stefan Zweig
Překlad: Bedřich Vaníček
Dramatizace: Markéta Bocková
Pavel Gejguš: Vojtěch Štěpánek
Režie: Vojtěch Štěpánek
Výběr hudby: Vojtěch Štěpánek
Dramaturgie: Norbert Závodský
Scéna: David Janošek
Kostýmy: David Janošek
Inspicient: Ivetta Dienešová
Text sleduje: Hana Heralová
 
Hrají
Marie Antoinetta: Sára Erlebachová
Ludvík XVI.: Daniel Hrůza
Stefan Zweig: Tomáš Jirman
Lotte Altmann: Aneta Kaluža Klimešová
Mercy: Jan Fišar
Hofmistr: Pavel Juřica
Madam Etiketa: Sabina Muchová
Marie Terezie: Alena Sasínová-Polarczyk
Josef II.: Petr Houska
Fersen: Robert Finta
Ludvík XV.: Vladimír Čapka
Du Barry: Izabela Vydrová
Rohan: František Strnad
De La Motte: Kamila Janovičová
Sluha A: Petr Panzenberger
Sluha 1: David Viktora

Termíny