Tip na výlet - Město Albrechtice - Moravskoslezský kraj

21.2.2023 – 21.2.2024, 23:59

Malebné městečko Město Albrechtice se nachází v podhůří Hrubého Jeseníku v Moravskoslezském kraji, nedaleko Krnova. Do Polska je to, co by kamenem dohodil. Albrechtic je po Čechách sice víc, ale jen tyto se odlišují tím, že mají svůj statut přímo v názvu jako první slovo. Tipy na výlet v moravskoslezském kraji.

Dominantou Města Albrechtice je bezesporu kostel Navštívení Panny Marie. V docházkové blízkosti se nachází několik rozhleden, kde se můžete pokochat krásnými výhledy, třeba rozhledna Hraniční Vrch a rozhledna Na Skalce. Malé návštěvníky jistě uchvátí rovinatá naučná Pohádková stezka ke Krtečkově studánce, na které naleznete řadu interaktivních prvků a her. Eldorádo Hynčice je jakýmsi průkopníkem dinoparku, jedná se o první park tohoto druhu u nás, ocení ho nejen rodiny s dětmi. Dalším zajímavým a neobvyklým místem k návštěvě je Muzeum praček na Vraclávku, najdete ho v obci Hošťálkovy – Vraclávek. Mají zde unikátní sbírku pracích mechanismů z let 1850–1950. Pro milovníky vlaků máme dobrou zprávu, severně od Města Albrechtice se nachází Osoblažsko a jeho úzkokolejka, kde se svezete parním vlakem po nejklikatější úzkorozchodné dráze. Nudit se v této oblasti nebudete ani v zimních měsících, nedaleko města se nalézá SKI PARK Vráclavek  vlek Vráclavek, kde si příznivci zimních sportů přijdou na své.

Sportovci ocení také Pumptrackovou modulární dráhu, která je ideální pro jízdu na kole, koloběžce, skateboardu či inline bruslích a je dostupná celoročně. Novinkou pro milovníky cyklistiky je Cyklotrail LENOCHOD, což je jednoduchá a nenáročná terénní cyklostezka, která byla vybudována v roce 2022.  Další novinkou je také nové discgolfové hřiště. Stále více populární volnočasová aktivita je přístupná v parku Bedřicha Smetany. Milovníci historie by určitě neměli vynechat úchvatný zámek Linhartovy, ten najdete na půli cesty mezi Krnovem a Městem Albrechticemi. Na zámku to žije, pravidelně se zde koná řada kulturních událostí a výstav.

Nedaleký Krnov vám zas nabídne krásné historické budovy jako je Radniční věž, Krnovská synagoga a spousty krásných kostelů. Vzdělat se můžete v Městském muzeu Krnov, v Muzeu nábytku nebo si můžete prohlédnout výstavu panenek, kočárků a hraček. Pány jistě potěší možnost prohlídky řemeslného pivovaru Nachmelená opice.