Světlo Bretaně. Výstava z cyklu Zahraniční fotografie v Galerii 4 - Cheb

1.9.2023 – 26.10.2023, 23:59

Galerie 4 – galerie fotografie představí výstavu z cyklu „Zahraniční fotografie“. Skupinovou výstavu krajinářské, dokumentární a výtvarné fotografie profesionálních bretonských a českých fotografů.

Bretaň se rozkládá na severozápadě Francie, je omývána, častěji bičována vodami Atlantického oceánu.
Bretaň je země opředená četnými legendami, pověstmi a tajemnými příběhy. Mezi nejznámější patří legenda o zemi krále Artuše, meči Excalibur, kouzelníka Merlina a víly Vivienne, kořeny má zde i tragický příběh o Tristanovi a Isoldě. Vedle literárně zpracovaných legend existuje celá řada ústně podávaných příběhů o pirátství a lesních skřítcích.

Bretaň je však známá díky svému světlu, které ostře odděluje světlo a stín při slunečném počasí, ale častěji je světlo cezené drobnými kapičkami deště a halí tak krajinu, předměty a lidi do šedavých odstínů. Proto je Bretaň vyhledávána malíři a fotografy z celého světa. Bretaň inspirovala např. Paula Gaugina, dala vznik „Pontavenské“ škole. Z českých malířů se zde proslavil nejvíce Jan Zrzavý.
Na výstavě se prezentuje fotografka a výtvarnice Gwenola Haumont, fotografové Dominique Boneau a Jean Loup Chaumet. Českou stranu reprezentuje fotografka Gabina Fárová, výtvarnice a fotografka Bára Ungerová a fotograf Jan Pohribný.
Každý z vystavujících představuje Bretaň na základě své volné individuální tvorby. Různorodost témat nám tak přibližuje historickou i současnou krajinu, architekturu ale i drobné fragmenty nalezené na pobřeží oceánu nebo pohled autora z oceánu na dění a aktivity, které oceán nabízí.

Různými pohledy nám tak autoři připravili malou ochutnávku toho, co nám Bretaň poskytuje.

Vernisáž: 1. září 2023 od 18:00
Výstava potrvá do 20. října 2023

Galerie 4, p. o. Karlovarského kraje, Františkánské náměstí 1, Cheb
E/ [email protected] | W/ www.galerie4.cz | FB/ Galerie 4 Cheb
Otevírací doba: Út-Ne 10.00-18.00 nebo dle dohody