Kurz: TransformArt: Co dnes znamená být umělcem/kyní?

27.2.2023, 19:00 – 24.4.2023, 21:00

V návaznosti na připravovanou výstavu Bohemia: Příběh fenoménu, 1950–2000, která proběhne v Kunsthalle Praha na jaře 2023, se kurz zaměří na otázku, co vlastně znamená být v dnešní době umělcem či umělkyní.

Cena vstupenky: 2500 Kč

V rámci jarního cyklu kurzu TransformArt se účastníci pokusí nahlédnout do myšlení umělců/kyň. Zjistí, jak se proměnilo chápání postavy umělce/kyně v souvislosti s moderními koncepty flanérství, bohémství či hnutí hippies. Zjistí, jestli je tradiční představa autorství udržitelná i v době nových komunikačních technologií nebo jak se proměňovalo vnímání a zachycování přírody očima umělců/kyň. Zda je pravda, že dnes může být umělcem/kyní každý, si mohou účastníci na vlastní kůži vyzkoušet v rámci workshopu s netradičním materiálem – betonem.

Účastníky čeká devět inspirativních setkání s významnými osobnostmi z různých disciplín od výtvarného umění, fotografie či architektury, přes neurobiologii a psychologii, až po environmentální estetiku. Odborné přednášky jsou obohaceny o komentované prohlídky výstav v Kunsthalle Praha, prohlídky uměleckých projektů ve veřejném prostoru nebo interaktivní workshop. Kurz je určen všem, kteří chtějí porozumět roli současného umění v každodenním životě, studentům a studentkám, kteří se připravují na umělecké vysoké školy nebo profesionálům, kteří si rádi rozšiřují obzory v uměleckých tématech. Přednášky budou probíhat každé pondělí od 19:00 v období od 27. února do 24. dubna 2023.

Kde: Kunsthalle, Praha, Klárov 5