Ostravské Vánoce nabídnou program pro každého

26.11.2022 – 1.1.2023, 23:59

Ostravské Vánoce, které letos odstartovaly v sobotu 26. listopadu slavnostním rozsvícením živého vánočního stromu na Masarykově náměstí, nabízí pestrý program na pěti scénách v centru města. Chybět nebudou hudební hvězdy, živý vánoční strom, tradiční trhy, ale i vánoční kluziště nebo oblíbené vyhlídkové kolo.

Pět scén s kulturním i doprovodným programem

Návštěvníci Ostravských Vánoc se letos dočkají oproti minulým letům rozšíření programu o další atraktivní lokaci. Kromě tradiční Hlavní scény na Masarykově náměstí, Klubové scény na náměstí Dr. Edvarda Beneše, Umělecké scény na Prokešově náměstí a Dětské scény na náměstí Jiráskově se totiž bude program nově odehrávat také v Husově sadu, kde vznikne tzv. Řemeslná scéna. „Program zde bude probíhat denně, návštěvníci se mohou těšit na ukázky řemesel a tradičního pojetí Vánoc,“ vysvětluje za realizátora Ostravských Vánoc Miriam Lehocká. Centrem kulturního programu však bude tradičně Hlavní scéna, kde se během adventního období představí například Pokáč, Ondřej G. Brzobohatý se saxofonistou Matoušem Kobylkou nebo Adam Ďurica. Slavnostní rozsvícení živého vánočního stromu doprovodí Dream Show Cirkusu Trochu Jinak, po níž bude následovat vystoupení Tomáše Savky s BigBandem Národního divadla Moravskoslezského. „Program Hlavní scény však nebude jen o hudbě, pro návštěvníky jsme připravili také kuchařské show, zábavné talk show s názvem Kafrárna Petra Kubaly se zajímavými hosty, dále pak dostanou prostor vystoupení místních mateřských škol či pěvecké sbory,“ doplňuje Lehocká.

Oblíbené vánoční kluziště a vyhlídkové kolo v Ostravě bude

V Ostravě si na své letos přijdou také milovníci bruslení pod širým nebem. Součástí Klubové scény na nám. Dr. Edvarda Beneše bude totiž i letos vánoční kluziště. „Bruslit se bude denně od 10:00 do 20:00 a opět bude možné zapůjčit si na místě za poplatek brusle či tučňáky jako pomůcku pro nejmenší bruslaře. Samotný vstup na kluziště pak bude pro návštěvníky zdarma, celková kapacita kluziště je 150 osob,“ říká mluvčí Ostravských Vánoc Pavlína Merendová. O hudební doprovod se v pátky a soboty večer postarají produkce oblíbených ostravských klubů.

Dechberoucí výhledy na vánočně rozsvícenou Ostravu si pak návštěvníci budou moct znovu vychutnat při návštěvě Vyhlídkového kola. To bude i letos součástí Hlavní scény na Masarykově náměstí a nově bude mít také kabinu pro vozíčkáře. „Pro bezproblémový přístup bude zajištěna bezbariérová rampa. Součástí speciálně upravené kabiny jsou také bezpečnostní pásy pro zajištění osob na invalidním vozíku. V kabině je také sedadlo pro pečovatele, nebo doprovod. Celý průběh nástupu i výstupu bude probíhat za asistence obsluhy vyhlídkového kola,“ uzavírá Merendová.